Serviks Kanseri Farkındalığı İçin SGM’de Eğitim Düzenlendi
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi’nde (SGM), Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Serviks Kanserinde Erken Tanı” konulu konferansta, erken teşhisin önemi ve HPV aşısının etkileri ele alındı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi (SGM), sağlık konularında farkındalık yaratmayı amaçlayan eğitim ve konferanslarına devam ediyor. Son olarak Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü ortaklığında düzenlenen “Serviks Kanserinde Erken Tanı” konulu konferans, kadın sağlığına dikkat çekti.
“Erken Teşhis Hayat Kurtarır”
SAÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Köse’nin konuşmacı olduğu etkinlikte, serviks kanseriyle ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. Doç. Dr. Köse, serviks kanserinin genellikle genç kadınları etkileyen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, erken teşhisin önemine vurgu yaptı.
“Serviks genç nüfusun kanseridir. Biz bu kanseri görmek istemiyoruz. Bu tür farkındalık etkinlikleri bizim için etken olmalıdır. Bu hastalık genç kadın hastalığıdır. Serviks kanseri taraması bu yüzden çok önemli. Sakarya’da şu anda 40 tane serviks kanseri ile mücadele eden kişi var. Bu kanserin en büyük sebebi HPV virüsüdür. Bu virüsün etkili olduğu kanserdir. Aşıyla kanserden kurtulma ihtimali var.” dedi.
HPV Aşısının Önemi
Köse, serviks kanseriyle mücadelede HPV aşısının önemine değinerek, “Erkek ya da kadın yüzde 70’i HPV virüsü ile karşılaşıyor. Hastalarımız 10 yıl içinde 2 kere KETEM’e müracaat etse biz bu kanseri tespit edebiliriz. Kadınlara onun için erken teşhisi öneriyoruz” ifadelerini kullandı.