Savaşın Mağduru Kadınlar
Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Nesrin Akıncı Çötok, Ukrayna Savaşıyla birlikte kadınlar üzerinden yapılan söylemler hakkında açıklamalarda bulundu.
Savaş nedeniyle evlerinden ve ailelerinden ayrılan Ukraynalı kadınlar, çocuklarıyla birlikte göç etmek zorunda kalıyorlar. Zorlu kış şartlarında göç eden ve kamplarda yaşamaya çalışan savaş mağduru kadınlar, hem fiziksel hem de psikolojik olarak taşıyamayacakları yüklerle baş başa bırakılıyorlar.
Bu mağduriyetlerin üzerine Ukraynalı kadınlara farklı gözle bakılması ve sosyal medyada yapılan cinsiyetçi söylemler bu mağduriyeti daha da artırıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesrin Akıncı Çötok, “Savaş ve kadın ilişkisinde tarih; gerek asker, gerekse sivil kadınların bu kriz dönemlerinde kadın bedeni üzerinden çok sayıda vahşi muameleye maruz kaldıklarına tanıktır” dedi.
Kadınların savaşlarda daima mağdur taraf olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çötok, “Birleşmiş Milletler bu konuda raporlar hazırlamakta ve sahada belli başlı çalışmalar içinde olsa da bu yeterli değildir ve savaş sebebiyle gerçekleşen göçler yüzünden kaynaklara, yardımlara, sağlık hizmetlerine erişim kadınlar için başlı başına büyük zorluk barındırmaktadır” ifadelerini de sözlerine ekledi.
Ülkeler arasındaki güç ilişkilerinden kaynaklı şiddete değinen Doç. Dr. Çötok, “Şiddet, tüm zamanların en eski ve ortak toplumsal sorunlarından biri. İnsanlık tarihi, şiddetin tarihi ile doludur ve şiddet; gösteren tarafından hep haklılaştırılır” diye konuştu.