USD 34,55
EUR 36,02
ALTIN 3.004,52
BIST100 9.465

SAÜ'ye Sürekli Eğitim Projesi ile Engelsiz Bilişim Eğitim Ödülü

Erişilebilirlik çalışmalarıyla herkese ulaşmayı hedefleyen Sakarya Üniversitesi, 2013 yılından beri Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından engellilere yönelik yürütülen başarılı bilişim hizmetlerine verilen ‘Engelsiz Bilişim Eğitim Ödülü’ne layık görüldü.

26 Eylül 2024 | 14:15
Son Güncelleme:
SAÜ'ye Sürekli Eğitim Projesi ile Engelsiz Bilişim Eğitim Ödülü - Sayfa 1

Ödül Töreni, 25 Eylül 2024 tarihinde Manisa Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde Manisa’da düzenlenen BİLTEVT’2024: Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım Uluslararası Engelsiz Bilişim Kongresi açılışında gerçekleştirildi. Törene Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, SAÜ Engelsiz Yaşam ve Destek Koordinatörü Doç. Dr. Cihan Selek Öz ve Koordinatör Yardımcısı Arş. Gör. Huzeyfe Aydın katıldı.

SAÜ'ye Sürekli Eğitim Projesi ile Engelsiz Bilişim Eğitim Ödülü - Sayfa 2

SAÜSEM ve Engelsiz Yaşam ve Destek Koordinatörlüğü iş biliğiyle gerçekleştirilen Erişilebilir Sürekli Eğitim Projesi ile SAÜSEM bünyesinde herkesin kullanımına açık olan uzaktan eğitimlerden engelli/özel gereksinimli kişilerin tam olarak faydalanabilmeleri amaçlandı.

SAÜ'ye Sürekli Eğitim Projesi ile Engelsiz Bilişim Eğitim Ödülü - Sayfa 3

Çalışmalar kapsamında SAÜSEM web sayfasının ve başvuru ekranının erişilebilirliği geliştirildi. Görme engelli kursiyerler için sayfaya erişimi hızlandıran klavye kısayolları eklendi. Pilot olarak seçilen uzaktan eğitim programında yer alan videolar, kısa ve anlaşılabilir ders notları ile desteklendi. Ders videolarına işitme engelli bireyler için alt yazı eklendi. Alt yazılardan az gören ve renk körü kursiyerlerin faydalanabilmesi için sarı arka plan ve siyah yazı rengi kullanıldı. Erişilebilir formatta sunulan ders materyallerindeki görseller, görme engelli kursiyerler için alternatif metinler kullanılarak aynı belge üzerinde betimlendi.

SAÜ'ye Sürekli Eğitim Projesi ile Engelsiz Bilişim Eğitim Ödülü - Sayfa 4

Eğitim sonunda dijital ortamda gerçekleştirilen sınav için kullanılan sayfa ise ekran okuyucularla uyumlu olacak şekilde geliştirildi. Bu sayede görme engelli kursiyerlerin başkasının yardımına ihtiyaç duymaksızın sınava girerek eğitim programını tamamlamaları sağlandı.