SAÜ’den Farkındalığı Artıran Çalışma: Şiddeti Önleme Stratejileri Atölyesi
Sakarya Üniversitesi Topluma Katkı ve Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü (TOKAS), Kadın Araştırmaları Merkezi, Sakarya Teknokent ile Sakarya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğiyle “Şiddeti Önleme Stratejileri Atölyesi” düzenlendi.
Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Aile ve Sosyal Hizmet Müdürlüğü iş birliği Şiddeti Önleme Atölyesi ile güçlendi.
Birleşmiş Milletler tarafından 1999 yılından bu yana 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak adlandırılan özel gün kapsamında etkileşimli bir etkinlik gerçekleştirildi.
Teknokent Füzyon Kuluçka Merkezi'nde gerçekleştirilen atölyede, şiddetle mücadelenin kavramsal çerçevesi ile bu konuda bilinç oluşturma ve farkındalığın geniş kitlelere yayılması için yapılması gerekenler ele alındı. Farklı bölümlerden kadın ve erkek üniversite öğrencilerinin yanı sıra Sakarya Üniversitesi çalışanlarının da katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, şiddet türleri, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un sağladığı haklar ve şiddet mağdurları için sunulan çözüm yolları hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
Sakarya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileri, şiddete maruz kalındığında izlenmesi gereken adımları, karşılaşılabilecek durumları, şiddet döngüsünden çıkış yöntemlerini, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ile kadın konukevlerinin sunduğu hizmetleri anlattı. Farklı örnek olaylar ve tartışmalarla derinleştirilen bilgilendirme sürecinin ardından, katılımcılar gruplara ayrılarak interaktif atölye çalışmasına katıldılar. Birer uzman moderatör eşliğinde çalışan gruplar, şiddete dair farklı senaryoları birlikte analiz etti. Grup çalışmasının ardından genel değerlendirmelerin yapıldığı etkinlik, katılımcılara katılım belgelerinin takdim edilmesi ile başarılı şekilde tamamlandı.
Sakarya Üniversitesi ile Sakarya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü arasında gerçekleştirilen bu iş birliği, şiddetle mücadele kapsamında farkındalığın kazandırılmasında ve yaygınlaştırılmasında önemli bir proje oldu. Senaryo ve vaka analizlerine dayalı atölye çalışmalarının yıl içinde düzenli olarak yapılacağı bildirildi.
Tüm birimleri ile şiddetle mücadelede farkındalık kazandırmak için akademik, eğitsel ve toplumsal çalışmaları hızlandırmak niyetinde olan Sakarya Üniversitesi, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık politikalarını takiben Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarında da vurgulanan kadın-erkek eşitliğine dikkat çekilmesi ve kadınlar başta olmak üzere her türlü şiddetin önlenmesinde toplumsal bilincin oluşturulması için Sakarya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile iş birliğini sürdürme kararı aldı.