USD 35,49
EUR 36,48
ALTIN 3.081,85
BIST100 9.978

SAÜ Rektörü Savaşan, Siber Güvenlik Projesini imzaladı

Geniş Alan Çağrıları (SAGA) kapsamında geliştirilen “Enerji Kritik Altyapılarına Yönelik Siber Güvenlik Yeteneklerinin Geliştirilmesi – SİNERJİ” isimli proje, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan tarafından imzalandı.

SAÜ Rektörü Savaşan, Siber Güvenlik Projesini imzaladı
28 Ocak 2022 | 16:18
Son Güncelleme:

Ankara’da 27 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Savunma Sanayii Başkanlığı yöneticileri ve proje desteği alan çeşitli şirketlerin üst düzey yöneticileri katıldı.

Proje, TÜBİTAK BİLGEM ve HAVELSAN iş ortaklığında ve Sakarya Üniversitesi ile National Keep alt yükleniciliğinde yürütülecek. Projede Sakarya Üniversitesi Ulusal Test Yatağı Merkezi’nde elektrik enerjisi kritik altyapı sistemlerine ait farklı kullanım senaryolarında saldırı ve savunma platformları geliştirilmesi amaçlanıyor. 2 yıl sürecek proje ile olası elektrik enerji kritik altyapı sistemlerine ait zafiyetler ortaya çıkartılacak ve olası ataklara karşı savunma çözümü sunulacak. Sakarya Üniversitesi adına proje yürütücülüğü Prof. Dr. İbrahim Özçelik tarafından yapılacak.

Rektör Prof. Dr. Savaşan, SAÜ’nün büyük Ar-Ge çalışmalarında öncü üniversitelerden biri olduğunu vurgulayarak, “Üniversitemiz TÜBİTAK ve HAVELSAN gibi, ülkemiz açısından çok kritik öneme sahip kurum ve kuruluşlarla iş birliği içindedir ve bu iş birliklerimizin artarak devam etmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu gibi projelerde çalışmak üzere yeterli alt yapı ve akademik kaynağımız mevcut. Yıllardır çalışmalarını sürdürdüğümüz Ar-Ge çalışmalarının meyvesini verdiğini görmek gurur verici” dedi.

Prof. Dr. Savaşan, 24 ay sürecek olan bu projenin kritik altyapıların güvenliği için son derece mühim olduğunu belirterek, SİNERJİ Projesi ile enerji kritik altyapı sistemleri için saldırı ve savunma platformlarının geliştirilmesi, test ve değerlendirmelerinin yapılması amaçlandı. Biz üniversite olarak bu platformların test edilmesi ve geliştirilmesi için teknik ve akademik alt yapımızı kullanacağız” dedi. Savaşan sözlerine projede emeği geçen öğretim üyelerine teşekkür ederek son verdi.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Özçelik, SİNERJİ projesinin kritik altyapıların güvenliği kapsamında hem saldırı hem de savunma tarafı ile alakalı hedeflerin bulunduğunu belirterek, “Sakarya Üniversitesi’nin proje kapsamında hem alt yüklenici ve bilimsel danışmanlık hem de projenin geliştirme ve test süreçlerinde CENTER SAU’nun kullanımı ile alakalı olmak üzere üç ayrı rolü bulunmaktadır” dedi.

Alt yüklenici rolünde Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi’nde projenin saldırı ve savunma tarafı ile alakalı farklı mimari yaklaşımların ve topolojilerinin uygulanması, proje boyunca tüm test ve değerlendirme süreçlerinin yürütülmesi çalışmalarını yapacak. Bilimsel Danışmanlık rolünde CENTER SAU araştırmacıları, TÜBİTAK BİLGEM ve HAVELSAN kurumlarına saldırı ve savunma tarafı hedefleriyle alakalı akademik danışmanlık hizmetleri verecek. Hizmet kullanımı rolünde ise TÜBİTAK BİLGEM ve HAVELSAN kurumları, proje hedefleri doğrultusunda yapacakları geliştirme ve test süreçlerinde CENTER SAU’yu hizmet kullanım sözleşmesi adı altında kullanacaklar.

CENTER SAU Koordinatörü Prof. Dr. Özçelik, CENTER SAU araştırmacılarının en önemli hedefinin, bilimi sadece bilim için değil, topluma ve insanlığa fayda sağlayacak çalışmalar yapma misyonu ile hareket etmek olarak belirlediklerini ifade ederek, “Bu misyon doğrultusunda da Ar-Ge çalışmalarının merkezimizde yapıldığı siber güvenlik ürünlerin geliştirilme hedefi en büyük hayalimiz, bu hayali gerçekleştirirken de akademik destek sunmak bizim için en büyük motivasyon kaynağı olarak belirlenmiştir. SİNERJİ projesi ile bu hayal, hedef ve motivasyonları ekip olarak yakalamak bizim için oldukça mutluluk verici bir durum” dedi.

CENTER SAU’nun güncel çalışmaları ve uzman insan kaynağı yetiştirme çalışmaları ile alakalı diğer bilgiler için https://haber.sakarya.edu.tr/sau-siber-guvenlik-ekosistemine-katki-sunmaya-devam-ediyor-h101790.html linkine bakılabilir.