17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Enerji fiyatları yüksek ve fiyat tarifeleri çok değişken, iki taraf arasında denge gözetmeyen sözleşmeler var. Bu nedenle yapılacak şey; faturalarınızı sürekli takip etmektir, diğer tarifelerin fiyatları ile mukayese edip sürekli tedarikçinizi sorgulamanızdır.
Yıllardır telefonla dolandırıcı aramaları gerçekleşiyor ancak şimdi bu da kurumsallaştı. Büyük kurumlar üzerinden dolandırıcılıklar yapılıyor. Lütfen dikkatli olalım.
Kaliteli personel sorunu sadece eğitimle alakalı değil işçi ve işveren arasındaki çalışma barışının sağlanması adına bütçelenmesi, personel maaşlarının dengelenmesi bütün ülkenin sorunudur. Enflasyon ile gerçek satın alım gücü arasında maalesef fark var.” dedi.
34. Meslek Komitesinden Meclis Başkan Yardımcısı Murat Ekşi, “Sakarya’mıza ve SATSO’ya yakışır bir biçimde yoğun ve başarılı bir seçim süreci yaşadık. İnşallah bu seçimden sonra birlikte beraberlik içerisinde saygılı, her fikre özen göstererek, karşılıklı istişarelerle şehrimiz adına verimli bir dönem geçirmeyi umuyorum. 34. meslek komitesi olarak üzerimize düşen her şeyi yapacağız. Sektörümüzle bağdaş olan birçok meslek komitesi var. Ortak toplantılar yaparak şehrimiz ve sektörümüz adına daha güzel işler yapacağız. Hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Toplantının Dilek ve Temenniler bölümünde kürsüye gelen Meclis Üyeleri; ülke, şehir ve gündeme yönelik görüşleriyle önerilerini paylaştılar.
1.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Yıllardan beri IPARD destekleme programı var ve 22 ilde destekler devam ediyor. Yatırımların yüzde 80’den fazlasını hibe olarak destekliyor. Şehrimizde verimli tarım arazileri var ancak son yıllarda yatırımlar ve üretim maliyetleri çok yükseldi. Emeğin korunması adına ciddi bir antrepo ve silo yatırımı gerekiyor. Sakarya’nın IPARD kapsamına alınması için mücadele ettik etmeyi de sürdürmeliyiz.
Şehrimizin arazileri parçalı ve dar. Toplulaştırma ile ilgili mücadelemiz var bunu başardık ancak uygulamada problem yaşanıyor. Mazot, gübre, sulama gibi maliyetlerin artışı nedeniyle toplulaştırma hiç olmadığı kadar önem arz etti. Arazi toplulaştırmasını bu dönem üzerine daha da düşmemiz gerekiyor.
Ben aynı zamanda SAMİB Başkanıyım. Kalifiye personel sorunu şehrimizin neredeyse tüm firmalarında yaşanıyor. Başkanımızın nitelikli personele yönelik eğitim merkezi projesine yönelik bizim de çalışmamız var. Kısa zamanda nitelik kazandırarak çok daha faydalı model oluyor. Kalifiye meslek, garanti gelecek diyoruz. Karşılığını almaya başlıyoruz.” dedi.
5. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi İffet Hacıeyüpoğlu, “5. meslek komitesi olarak bizler bünyemizde birçok önemli sektörü temsil ediyoruz. Temsil ettiğimiz sektörler şehrin yüzü, tanıtımı için çalışıyorlar. Seçim sürecindeki ziyaretlerimizde sektörlerin ortak sorunlarını genel olarak tespit ettik. Özellikle yemek sanayicilerimiz Tarım Bakanlığı’ndan belgelerle hizmet veriyorlar. Geçmiş yıllarda gıda üretim belgesi varken şimdi işletme kayıt belgesi var. Üretim izni belgesi olursa daha açık olacak ve kendi yerinde üretip satan ile taşıma usulü hizmet veren firmalar arasındaki fark anlaşılacaktır.
Geçmiş dönemde İŞKUR’da işveren ve işçi temsilcilerinin aynı olduğunu, bunun daha iyi çalıştığını gözlemlemiştik. Şimdi bunların farklı olmasından kaynaklı, yeterli kovuşturma olmadığını görüyoruz. Nitelikli eleman kadar nitelikli işletme sorunu da var. Özellikle konaklama sektöründe korsan, kayıt dışı işletmeler çok doğdu. İyi niyeti suistimal eden dolandırıcılar var. Bununla ilgili turist koruma programı devreye alınabilir.
Oda olarak koromuz var ve birçok kültürel çalışmaya önem ve destek veriyoruz. Sakarya halk oyunlarımız yok ve bu konuda Oda olarak bir çalışma yapılabilir. Bu oyunları toplayabiliriz.” diye konuştu.