USD 34,65
EUR 36,72
ALTIN 2.935,92
BIST100 9.640
SATSO’DA YENİ DÖNEMİN İLK MECLİS TOPLANTISI YAPILDI - Sayfa 5

21. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Öztürk Hacıeyüpoğlu, “Son iki yıldır otomotiv sektöründe yaşanan çip krizi sebebiyle bulunurluğun azalması, emtia ve lojistik maliyetlerinin yükselmesi, artan döviz fiyatları, vergisel değişiklikler, üretim sorunu, tüketici finansman kısıtlamaları sektörü olumsuz etkilemiş durumda bu olumsuzlukların üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı ve TBMM'ye sunulan torba yasada geçen kanun teklifi "ÖTV Kanunu'nda tanımlı bulunan motorlu araç ticareti yapan mükelleflerin, faaliyetlerini yerine getirirken sebep olabilecekleri vergisel kayıpları karşılamak amacıyla teminat yükümlülüğü getirilmesi ve bu yükümlülüğe uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilebilmesi" cümlesini içeriyor. Kanun teklifine göre 0 km motorlu kara taşıtlarının üreticileri, ithal edenler, yetkili bayiler ve paralel ithalatçı olarak da adlandırılan galerileri kapsıyor.

Teminat tutarı, işletmenin aktif ve öz sermaye büyüklüğü göz önüne alınacak 30 milyonu aşmayacak, Teminat vermeyen mükellefler bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlarının binde 3'ü tutarında ceza ödeyecek. Akaryakıt sektöründe 1 Mayıs 2022 tarihinde bu uygulama yürürlüğe sokulmuş ve sektörde sıkıntılar oluşturmuştur hatta aynı firma adına başka faaliyetleriniz varsa bunlarında cirosu da dahil ederek %1 oranında tüm cirodan teminat alınmıştır. Tüccarı ve Sanayiciyi vergi kaçakçısı durumuna sokmuşlardır. Akaryakıt Sektörüyle başlayıp otomotiv sektörüyle devam edilen bu uygulamanın diğer sektörlere de geleceğinin işaret fişeğidir.” dedi.

SATSO’DA YENİ DÖNEMİN İLK MECLİS TOPLANTISI YAPILDI - Sayfa 6

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız,” Yeni dönem ilimize, ülkemize hayırlı olsun. Demokratik bir seçimle buraya geldik. Sektörümüzün dili ve kulağı olmalıyız. Meclisimize sorunları taşıyarak gündem olmalıyız. Yaş ortalamamız 48 ve bu çok güzel. Gençlerin dinamikliği meclisin atardamarı olmalıdır. Sizlerin enerjisi meclisin ve yönetimin çalışması için güzel bir fırsat. Görevlerimize çalışarak gelmeliyiz. Bizler eğitim kurumları olarak yılda 1 defa ücret artış hakkı vardır. Geçmiş yılın enflasyon oranlarıyla gelecek yılı planlamamız söyleniyor bizlere ve hakkımız yüzde 62 iken Cumhurbaşkanlığı kararı ile yüzde 36’da sınırlandırıldı. Asgari ücret 2 kez zamlandı ve Ocak’ta yine zam gelecek. Bizler çalışanlarımızı mutlu etmek çok istiyoruz. Ancak işvereni kim mutlu edecek? Eğitim kurumları kredilerden yararlanma konusunda dezavantajlı konumda. Çalışanlarımız için ödediğimiz sigorta ve vergiler devlet çalışanlarından daha fazla. Bunu indirmek gerekiyor. Hizmet aldığımız firmalar yeni tarifeler talep ediyorlar. Devletimizin kurumları koruma adına bizlere devlet vermelidir, bizler devletin eğitim yükünü çeken kurumlarız.” dedi.

SATSO’DA YENİ DÖNEMİN İLK MECLİS TOPLANTISI YAPILDI - Sayfa 7

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık, “Cep telefonu satışları ile ilgili 5 bin TL üzerine taksit sınırlaması konusunda işletmeler çok dertli. 5 bin TL altındaki telefonlar da artık pek iş görmüyor. Ortalama fiyatlara çekilmesi, 15 bin TL bandına çekilmesi gerekiyor. Cep telefonu konusunda sektörü sınırlandırmak değil destekleyerek yerli üretim yapacak hale gelmesini sağlamak gerekiyor. Yerli bilgisayar ve işletim sistemi konusunda da çalışmak gerekiyor. IMEI konusunda gelişmeler sevindirici. Teknokent’te yer almak isteyen firmalarımızı yer bulmakta zorlanıyoruz. Teknokent’e biz de ortağız ve karar verici bizler de olmalıyız. Yer bulunamıyor, sıra var deniyor. SUBÜ’nün teknokent projesine onay çıktı çok güzel bir haber ancak yeterli değil daha da büyümesi gerekiyor. Stajyerlere verilen destekler daha da sadeleşmesi gerekiyor. Stajyerlerin parası firmalar üzerinden değil direk devlet eliyle verilmeli, bizleri aradan çıkarmalılar.” dedi.

SATSO’DA YENİ DÖNEMİN İLK MECLİS TOPLANTISI YAPILDI - Sayfa 8

13. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Gökhan Korkmaz, “Hepimiz 6 bin üstünde seçmen üyemizin oylarıyla buradayız. Bizleri seçen üyelerimizin güvenlerini boşa çıkarmadan, oy veren/vermeyen tüm üyelerin sorumluluğu ile çalışacağız. Meclisimizi hep böyle dolu görmeyi umuyorum. Bankalardaki pos vb. komisyonlar çok yüksek, bunlarla ilgili ortak pos hizmeti veren yazılımlar kullanılmakta. Ancak faizler çok yüksek ve bu yazılımlar konusunda Odamız öncülüğünde üyelerimize yönelik indirim anlaşması yapılması gerekiyor. Perakende mağazacılık yapan üyelerimiz için yüzde 1 bile bir faiz indirimi çok değerli bir kazançtır.

Hepimizin üreticilerden satın aldığı EMTİA’lar değerlendi ve üreticilerin gözünde sorumluluğumuz da yükseldi. Eskiden 500 bin TL olan alışverişler şimdi milyonları buluyor. Ancak üreticiler de şimdi yetkili firmalardan ürün satmak için teminat mektubu istiyorlar. Finansmana ulaşmak adına bankalar ile görüşüyoruz ancak her banka için ayrı bir eksper raporu isteniyor. Her banka için ayrı eksper gideri oluşuyor. Bu konuda da ciddi sıkıntı çekiyoruz. Meclis üyelerimiz dile getirdiği sorunların takipçisi olmalıdır.” dedi.