Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi:
“Hep Birlikte Çalışarak İlerlemenin Mutluluğunu Yaşayacağız”
“3 Ekim’de başlayıp 7 Ekim’de tamamlanan yoğun bir seçim dönemini geride bıraktık. Bugün değerli meclis üyelerimiz nezdinde tüm üyelerimize seçimlerde gösterdikleri hassasiyet için teşekkür ediyorum. Camiamıza, şehrimize ve demokrasiye yaraşır bir seçim geçirdik. Seçim dönemindeki rekabetin asıl amacı Sakarya’ya hizmet etmektir ve seçimler, sonuçları açıklanana kadar geçen bir süreçtir. Bundan dolayı artık, seçimin kazananını ya da kaybedenini değil, Sakarya’nın ve üyelerimizin menfaatini düşünmeliyiz. Kazanan Sakarya oldu. Seçim rekabetini ve rakip kimliğimizi bir kenara bırakarak şimdi kaldığımız yerden hizmet etme vaktidir
Bugün bu salonda dinamik ve gençleşen bir SATSO meclisini karşımda görüyor olmaktan memnuniyet duyuyorum. Hepinizin yeni görevlerini tebrik ediyor, hep birlikte başarılı bir dönem geçirmeyi temenni ediyorum. Geçmiş dönemde birlikte çalıştığımız tüm meclis, komite ve komisyon üyelerimize odamıza kattıkları değer için de özellikle teşekkür ediyorum. Bu dönemde de kaldığımız yerden birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde örnek çalışmalara imza atacağımıza ve geleceğe yatırım yapacağımıza inanıyorum. Bunu hep birlikte yapacağız. Sesimiz tek ve gür olduğu sürece, Sakarya ve üyelerimiz için gücümüzü ve enerjimizi harcamaya hazırız.
“Doğru aksiyon alabilmemiz komitelerimizin çalışmaları ile olacak”
Biz; meclisimiz, komitelerimiz ve güncellenen komisyonlarımızla üyelerimize daha fazla dokunan, Sakarya’ya daha fazla değer katmaya gayret eden bir Oda olacağız. Hepimiz çok yorulacağız, çok gayret edeceğiz ama istikametimizde ilerlemenin mutluluğunu da hep birlikte yaşayacağız. Yorucu ama oldukça keyifli bir dönem bizi bekliyor. Özellikle komitelerimizin yaptıkları toplantılarda sektörel konularla ilgili görüşleri, sorunları, çözüm önerileri ve üyeleri ile temas ederek aldıkları kararlar bizleri besleyecek en önemli unsurlar olacak. Komitelerimizi her zamankinden daha aktif görmek istiyoruz. Komitelerin talepleri, üyelerimizin talepleri demektir. Doğru aksiyonlar alabilmemiz komitelerimizin gayretine bağlıdır. Bizim hareket noktamız üyelerimizdir. Sizlerden daha önceki dönemde de sık sık dile getirdiğim bir konuyu tekrar rica ediyorum: değerli meclis üyesi arkadaşlarım sizler bu çatı altında Sakarya iş dünyasının temsilcileri, üyelerimizin emanetçilerisiniz. SATSO kampüsünden girerken siyasi kimliklerinizi, görüşlerinizi dışarıda bırakarak sadece üyelerimizi önceleyecek misyonla hizmet etmenizi rica ediyorum.
”TOGG’un Açılışında Biz de Yer Alacağız"
29 Ekim Cumartesi günü Cumhuriyetimizin Kuruluşu’nun 99. Yıldönümünde yerli otomobilimiz ve Türkiye’nin vizyon projesi TOGG’un seri üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik Kampüsü’nün açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılacak biz de yönetim kurulu üyelerimizle TOBB başkanımızın davetlisi olarak orada olacağız.
Dış Ticaret İstatistikleri
Sizlere ilimizin eylül ayı ihracat ve ağustos ayı ithalat verileri hakkında da bilgi vermek istiyorum. Geçtiğimiz ay ciddi yükseliş ve önemli atılımları yaşadığımız bir ay oldu. Türkiye ihracatçılar meclisi tarafından açıklanan bilgilere göre şehrimiz iş dünyası eylül ayında bir önceki aya göre %65,48, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ise %42 artışla 462,7 milyon dolar olarak gerçekleştirdi ve ülke ihracatına %2,3’lük katkı sağladı.
Yılın ilk 9 ayında da kümülatif olarak 3.6 milyar dolarlık ihracat performansı gösterdik. Ve en çok ihracat yapan 8. Konumuna yerleştik.
TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı ithalatımız geçen yılın aynı ayına göre %25,2 oranında artışla 252 milyon 934 bin dolar oldu. Ağustos ayında sakarya dış ticaret dengesi 50 milyon 560 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %120 olarak gerçekleşti.
Yerli Cep Telefonu Üretimi
Ülke olarak her alanda millileşme çalışmalarına ağırlık veriyoruz. İthalatta önemli bir çıktı olan yerli oto üretimi konusundaki hassasiyeti cep telefonunun yerli üretimi için de gösterilmesi konusunda elimizden geleni yapacağız. Yerli cep telefonu üretelim.”
21. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Öztürk Hacıeyüpoğlu, “Son iki yıldır otomotiv sektöründe yaşanan çip krizi sebebiyle bulunurluğun azalması, emtia ve lojistik maliyetlerinin yükselmesi, artan döviz fiyatları, vergisel değişiklikler, üretim sorunu, tüketici finansman kısıtlamaları sektörü olumsuz etkilemiş durumda bu olumsuzlukların üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı ve TBMM'ye sunulan torba yasada geçen kanun teklifi "ÖTV Kanunu'nda tanımlı bulunan motorlu araç ticareti yapan mükelleflerin, faaliyetlerini yerine getirirken sebep olabilecekleri vergisel kayıpları karşılamak amacıyla teminat yükümlülüğü getirilmesi ve bu yükümlülüğe uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilebilmesi" cümlesini içeriyor. Kanun teklifine göre 0 km motorlu kara taşıtlarının üreticileri, ithal edenler, yetkili bayiler ve paralel ithalatçı olarak da adlandırılan galerileri kapsıyor.
Teminat tutarı, işletmenin aktif ve öz sermaye büyüklüğü göz önüne alınacak 30 milyonu aşmayacak, Teminat vermeyen mükellefler bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlarının binde 3'ü tutarında ceza ödeyecek. Akaryakıt sektöründe 1 Mayıs 2022 tarihinde bu uygulama yürürlüğe sokulmuş ve sektörde sıkıntılar oluşturmuştur hatta aynı firma adına başka faaliyetleriniz varsa bunlarında cirosu da dahil ederek %1 oranında tüm cirodan teminat alınmıştır. Tüccarı ve Sanayiciyi vergi kaçakçısı durumuna sokmuşlardır. Akaryakıt Sektörüyle başlayıp otomotiv sektörüyle devam edilen bu uygulamanın diğer sektörlere de geleceğinin işaret fişeğidir.” dedi.
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız,” Yeni dönem ilimize, ülkemize hayırlı olsun. Demokratik bir seçimle buraya geldik. Sektörümüzün dili ve kulağı olmalıyız. Meclisimize sorunları taşıyarak gündem olmalıyız. Yaş ortalamamız 48 ve bu çok güzel. Gençlerin dinamikliği meclisin atardamarı olmalıdır. Sizlerin enerjisi meclisin ve yönetimin çalışması için güzel bir fırsat. Görevlerimize çalışarak gelmeliyiz. Bizler eğitim kurumları olarak yılda 1 defa ücret artış hakkı vardır. Geçmiş yılın enflasyon oranlarıyla gelecek yılı planlamamız söyleniyor bizlere ve hakkımız yüzde 62 iken Cumhurbaşkanlığı kararı ile yüzde 36’da sınırlandırıldı. Asgari ücret 2 kez zamlandı ve Ocak’ta yine zam gelecek. Bizler çalışanlarımızı mutlu etmek çok istiyoruz. Ancak işvereni kim mutlu edecek? Eğitim kurumları kredilerden yararlanma konusunda dezavantajlı konumda. Çalışanlarımız için ödediğimiz sigorta ve vergiler devlet çalışanlarından daha fazla. Bunu indirmek gerekiyor. Hizmet aldığımız firmalar yeni tarifeler talep ediyorlar. Devletimizin kurumları koruma adına bizlere devlet vermelidir, bizler devletin eğitim yükünü çeken kurumlarız.” dedi.
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık, “Cep telefonu satışları ile ilgili 5 bin TL üzerine taksit sınırlaması konusunda işletmeler çok dertli. 5 bin TL altındaki telefonlar da artık pek iş görmüyor. Ortalama fiyatlara çekilmesi, 15 bin TL bandına çekilmesi gerekiyor. Cep telefonu konusunda sektörü sınırlandırmak değil destekleyerek yerli üretim yapacak hale gelmesini sağlamak gerekiyor. Yerli bilgisayar ve işletim sistemi konusunda da çalışmak gerekiyor. IMEI konusunda gelişmeler sevindirici. Teknokent’te yer almak isteyen firmalarımızı yer bulmakta zorlanıyoruz. Teknokent’e biz de ortağız ve karar verici bizler de olmalıyız. Yer bulunamıyor, sıra var deniyor. SUBÜ’nün teknokent projesine onay çıktı çok güzel bir haber ancak yeterli değil daha da büyümesi gerekiyor. Stajyerlere verilen destekler daha da sadeleşmesi gerekiyor. Stajyerlerin parası firmalar üzerinden değil direk devlet eliyle verilmeli, bizleri aradan çıkarmalılar.” dedi.