USD 34,08
EUR 38,06
ALTIN 2.834,51
BIST100 9.976
SATSO Meclisi’nin Gündemi Enflasyon ve Zamlar - Sayfa 4

29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Basında bir haber çıktı. Türk düşmanı Arap çete Sakarya’da geziyor diye. Bunları kim besliyor, ülkemizin ekmeğini yiyorlar ancak ihanet ediyorlar. Emniyet müdürlüğümüze müdahalesi için teşekkür ediyorum.

Birkaç konuya itirazım var: kanunda belirtilen eğitim için artışların sınırlandırılmasına, vergi zamlarına, halkın sıkıntılarla yüz yüze kalmasına, özel okullarımızın gelirinin ve giderinin devlet tarafından belirlenmesine itirazım var.  Neden zaruri ihtiyaçlarda vergiler artırılıyor? Özel okullar olarak kanunen tefe-tüfe/2+5 artış hakkımız var. Bakanımız çıktı %65 alacaksınız dedi. Eğitim meselesi bir memleket meselesidir. Bireylerin kararlarına göre eğitim sistemi olmaz.

Ara eleman yetişmiyor. Meslek liselerini bilinçli olarak kapatılırsa ara eleman yetişmez tabii ki. Devletimiz yol göstermelidir. Sayın bakanımız velilerin talebine göre kız okulları açılabilir dedi üzüldük. Çocuklarımızın sağlıklı büyümesi ve sosyal olması için karma eğitim devam etmelidir. Bu düşünceleri kafamızdan uzaklaştırmamız gerekiyor. Yakında sınavlar oldu ve sonuçları açıklandı. Herkes okulları ve öğretmenleri suçladı. Kimse kendini eğitim sistemindeki sorunları görmüyor. 12. Sınıfta devam zorunluluğu kalkarsa çocuklarımız okula gelmezler. Dershaneler kapandı ancak kat kat fazlası şimdi yine açıldı, merdiven altı kurslar da var. Çocuklarımız suçlu değil. Herkes mühendis doktor olmak istiyor ancak bu mümkün değil ara elemana da ihtiyaç var.” dedi.  

SATSO Meclisi’nin Gündemi Enflasyon ve Zamlar - Sayfa 5

21. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yedek Parça Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Öztürk Hacıeyüpoğlu, “Otomobillerde garanti konusu bizleri mağdur etmektedir. Aracın üreticisi ya da ithalatçısı biz değiliz ancak tüketici bizleri dava ediyor ve bu süreç bizi yıpratıyor.” dedi.

SATSO Meclisi’nin Gündemi Enflasyon ve Zamlar - Sayfa 6

4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak, “Seçimlerden önce ekonomimiz iyiydi. Mazot 18 TL idi şimdi ise 33 TL. Gerçeklerle yüzleştik ancak mesele her zaman gerçeklerle yüzleşmektir. Yapılan bu zamlarla Enflasyonumuz 2-3 ayda %40 artacak. Devletimiz neden enflasyonu düşürmeye çalışırken böyle ciddi zamlar yapıyor, bu zamlar her şeyi tetikleyecek. Ülkemizde çoğu ürün kura bağlı ancak devletimiz bunu önemsemedi. Artık hiperenflasyon Türkiye’nin kaderi haline geldi. İnsanların ihtiyaçlarını gidermeleri çok zorlaştı. Gerçekçi davranarak doğruları kabul etmeliyiz. Umuyoruz ki gerçekçi ekonomi politikalarla Türkiye düzgün bir zemine ulaşır.

15 gün önce Ulusal Süt Konseyi toplandı. Çiğ süt arz fiyatını 11.5 TL’ye çıkarıldı ancak bu fiyat piyasanın 1 sene kabul ettiği fiyat. Piyasa 1 yıl geriden geliyor. Yakında toptan süt fiyatları 25-30 TL bandına oturacak.  

Tarım Bakanlığının 500 bin canlı hayvan ithalatı yapılıyordu. O günkü dolar kuruyla maliyeti çok iyiydi. Et kesim fiyatları artıyor, tüketiciye ulaşan et zamlanacak. Herkes bu gerçekçi fiyatlara göre kendini ayarlamalıdır. Yeni et, süt, ekmek, gıda fiyatlarına kendimizi hazırlamalıyız.” dedi.

SATSO Meclisi’nin Gündemi Enflasyon ve Zamlar - Sayfa 7

20. Meslek Komitesi (Enerji ve Petrol Ürünleri) Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım, “Vergi zamları insanlara çok zor dönemler yaşatıyor. Fiyatlar yükseldi ancak akaryakıt sektöründe kar marjları çok düştü. Sektörümüzün düşen kar marjı nedeniyle hafta tatili ruhsatlarını iptal ettirmiştik. Belediyelerimiz bunu tekrar gündeme aldı. Ancak bu tarz maliyetler ile ilgili ciddi şikayetler var. Bunun yanında faizler arttığı için banka komisyonları çok yüksek noktaya geldi. Bu belimizi büküyor. Asgari ücret zammı vb. artışlar bizim kar marjımızı etkilemiyor hep aynı kalıyor.” dedi.