USD 35,33
EUR 36,74
ALTIN 2.995,41
BIST100 10.086
SATSO Meclisi’nin Gündemi Enflasyon ve Zamlar - Sayfa 2

Toplantının devamında Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi gündem maddesinde söz alan;

15. Meslek Komitesinden (Sağlık, Temizlik ve Kozmetik Ürünleri Ticareti) Meclis Üyesi Osman Şakar, " Her komitede ayrı ayrı sıkıntılar var. Arkadaşlar kesinlikle haklı çünkü aynı sıkıntıları yaşıyoruz.

İşyerlerimizde sabit giderlerimiz olan faturalamızın, hizmet veren kurumları, özellikle SEDAŞ ve AGDAŞ'ın izlediği katı tutumları biz işverenleri rahatsız etmektedir. Fatura ödeme son günü daha geçer geçmez kapatma ekipleri gelip elektrik ve doğalgazı kapatıyorlar. İşyerinin faaliyeti durma noktasına geliyor. Bu kurumların tahsilat noktalarında ödeme şekline göre, ciddi komisyon almaları ayrıca bir gider yükü oluşturmaktadır.

Enflasyona bağlı olarak kiralara yapılan fahiş artışlarla ilgili ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Konut kiralarında azami %25 artışla sabit tutulurken, işyerlerinde böyle bir kısıtlama, böyle bir denge yok. Kira artış politikasının sadece konutlara değil, işyerlerine de bir düzenleme getirilmesini talep ediyoruz. Enflasyonun şiştiği, fiyatların başını alıp gittiği bir piyasada, onların da mağduriyetini gidermek için, kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor.

Asgari ücrete zam yapıldı. Hayırlı uğurlu olsun. Asgari ücret zammı açıklandıktan sonra piyasada ister istemez ürün ve hizmet fiyatlarına zamlar yapılıyor. İşçi kesimin maalesef aldığı zammı cebine koyamadan eriyor Dolayısıyla burada asgari ücrete yapılan zam, işçiye daha iyi bir yaşam maalesef standardı sağlayamıyor. Asgari ücrete yapılan zamlar, giderlerin ve masrafların altında eziliyor. Her 6 ayda bir asgari ücrete yapılan %35- %40 lik zamlarla işverene sigorta, vergi, genel gider yükü Böyle bir sistemin içindeki çözümsüzlük işçiyi mutlu etmez, işverene yük bindirmekten, enflasyonu şişirmekten, Türk parasının değerini düşürmekten başka bir şey değildir. İşte bu yüzden asgari ücrete zam yapılmasına karşıyım. Sanayiciyi, İşvereni, Esnafı, Çiftçiyi yani üreticiyi desteklemek lazım, üretim olmadan bu kısır döngüden kurtulamayız. Hiçbir sonuca varamayız. Burada sıkıntıları dile getiriyoruz. Asıl önemli olan kalıcı çözüm bulmak. Kalıcı çözüm bulunacaksa bizlere, işverene, istihdam sağlayana, düşen görev neyse yapmaya ve taşın altına elimizi koymaya hazırız.

SATSO Meclisi’nin Gündemi Enflasyon ve Zamlar - Sayfa 3

31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmettin Kırık, “Yurtdışından satın alınan telefonların İMEİ kaydının 20 bin TL’ye çıkarılması kararını sektör olarak olumlu buluyoruz. Yurtdışına çıkamayıp buradan almak isteyen vatandaşlarımız dezavantaj yaşıyorlardı. Ancak teknolojik cihazlarda vergi yükünün fazla olması tüketicilerimizin ulaşmasını maalesef engelliyor.

Yazılım üreten üyelerimiz KOSGEB’den destek alıyorlar. Yazılım ürününü bilgisayar, tablet, telefon gibi ayrı cihazlarda test etmesi gerekiyor. Ancak KOSGEB’de cep telefonu ve tabletler ısrarla çıkarılıyor ve bunlara destek verilmiyor. Yerli yazılımlara KDV desteği verilmesini istiyoruz. Yerli yazılımların piyasada daha çok var olmasına olanak sağlar.

Teknokent’te yer bulunamıyor. Burada sanal ofis diye bir uygulama var ancak burada da yer bulamıyoruz. Belki Odamız bünyesinde teknokente dahil olacak şekilde sanal ofis hizmeti verilebilir mi? Odamız buna çalışırsa sektörümüz adına çok faydalı olur.” dedi.

SATSO Meclisi’nin Gündemi Enflasyon ve Zamlar - Sayfa 4

29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Basında bir haber çıktı. Türk düşmanı Arap çete Sakarya’da geziyor diye. Bunları kim besliyor, ülkemizin ekmeğini yiyorlar ancak ihanet ediyorlar. Emniyet müdürlüğümüze müdahalesi için teşekkür ediyorum.

Birkaç konuya itirazım var: kanunda belirtilen eğitim için artışların sınırlandırılmasına, vergi zamlarına, halkın sıkıntılarla yüz yüze kalmasına, özel okullarımızın gelirinin ve giderinin devlet tarafından belirlenmesine itirazım var.  Neden zaruri ihtiyaçlarda vergiler artırılıyor? Özel okullar olarak kanunen tefe-tüfe/2+5 artış hakkımız var. Bakanımız çıktı %65 alacaksınız dedi. Eğitim meselesi bir memleket meselesidir. Bireylerin kararlarına göre eğitim sistemi olmaz.

Ara eleman yetişmiyor. Meslek liselerini bilinçli olarak kapatılırsa ara eleman yetişmez tabii ki. Devletimiz yol göstermelidir. Sayın bakanımız velilerin talebine göre kız okulları açılabilir dedi üzüldük. Çocuklarımızın sağlıklı büyümesi ve sosyal olması için karma eğitim devam etmelidir. Bu düşünceleri kafamızdan uzaklaştırmamız gerekiyor. Yakında sınavlar oldu ve sonuçları açıklandı. Herkes okulları ve öğretmenleri suçladı. Kimse kendini eğitim sistemindeki sorunları görmüyor. 12. Sınıfta devam zorunluluğu kalkarsa çocuklarımız okula gelmezler. Dershaneler kapandı ancak kat kat fazlası şimdi yine açıldı, merdiven altı kurslar da var. Çocuklarımız suçlu değil. Herkes mühendis doktor olmak istiyor ancak bu mümkün değil ara elemana da ihtiyaç var.” dedi.  

SATSO Meclisi’nin Gündemi Enflasyon ve Zamlar - Sayfa 5

21. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yedek Parça Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Öztürk Hacıeyüpoğlu, “Otomobillerde garanti konusu bizleri mağdur etmektedir. Aracın üreticisi ya da ithalatçısı biz değiliz ancak tüketici bizleri dava ediyor ve bu süreç bizi yıpratıyor.” dedi.