USD 34,11
EUR 38,13
ALTIN 2.870,41
BIST100 9.932
SATSO Meclisi’nin Gündemi Enflasyon ve Zamlar - Sayfa 10

Toplantının Dilek ve Temenniler bölümünde söz alan;

17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, “43 yıldan bu yana vergi mükellefiyim ve hiçbir vergi affından yararlanmadım. Zamanında vergi ödeyenleri teşvik edici uygulamalar olmalı.

SASKİ su fiyatlarını inanılmaz artırdı. Bunun çözüm üretilmesi gerekiyor. İş yerleri mağdur.

Önümüzdeki Ağustos ayında fındık fiyatı açıklanması bekleniyor. 2022 yılında 53 TL olarak fiyat belirlendi. Tüccarlar olarak 43 TL’den fındık almaya başladık. Devletimiz ile alım fiyatları arasında çok ciddi fiyat farkı var. Bunun sebebinin TMO’nun ciddi anlamda fındık almaması, alım yerleri ve personel azlığı nedeniyle bu oluyor. Fiskobirlik’in 10 binden fazla üyesi var. Fiskobirlik Başkanı ve Sakarya Milletvekilimiz Lütfi Bayraktar bu camiadan birisi. Fındık için çalışacak en önemli kişidir. Sakarya ’da 2023 yılında ortalama rekoltemiz 100 bin ton. Bu çok büyük ekonomi girdi sağlıyor. 2022 yılı fındık fiyatları bugün 58-60 TL. Birçok artış, döviz, vergilerde artış bu maliyetlere baktığında en az kilosunun 120 TL olması gerekiyor.” dedi.

SATSO Meclisi’nin Gündemi Enflasyon ve Zamlar - Sayfa 11

29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “İş kanunlarının yeniden düzenlenmesi, işveren ve işçinin hakkının adaletli korunmasını, okullarda sınıfta kalmanın geri dönmesini talep ediyorum.” dedi.

SATSO Meclisi’nin Gündemi Enflasyon ve Zamlar - Sayfa 12

4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak, “Çiftçilik işlerinde uğraşan firmalarda çalışanların büyük çoğunluğu yabancı işçidir. Bu işçilerin çalışma ruhsatı alma konusunun çözülmesi gerekiyor. İşverenlerin sıkıntı çekmemesi adına bu önemli. Bizim çiftliğimizde her hafta düzenli elektrik kesintisi var. Ödediğimiz elektrik bedelinin 5’te 1’i kadar yakıt ücreti ödüyoruz. Elektrik, gaz konusunda özelleştirmelerin doğru olmadığını savunuyorum, bunların devlet tekelinde olması gerekiyor. Bu elektrik kesintilerinde SEDAŞ kadar kapasitenin üstünde imar ve ruhsat veren belediyeler de suçludur.” dedi.

SATSO Meclisi’nin Gündemi Enflasyon ve Zamlar - Sayfa 13

14. Meslek Komitesi (Hırdavatçılar, Metal Ticareti ve Geri Dönüşümcüler) Meclis Üyesi Hasan Çakır, “Karayollarında ağaç dallarının büyümesi sebebiyle tabelalar gözükmüyor. Ağaçlar kapatmış göremiyoruz. Memura verilen zamdan sonra işverenler işçilerle baş başa kaldı. Kimse memurlardan az almak istemiyor. Daha çok yıprandığını, daha çok çalıştığını söylüyor. Piyasa zor durumda kalıyor.” dedi.