USD 33,98
EUR 37,67
ALTIN 2.728,39
BIST100 9.771

SASKİ'den bilinçsiz su tüketimine karşı uyarı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), geçtiğimiz yıllara oranla su kullanımında ciddi bir artış yaşandığını açıkladı.

SASKİ'den bilinçsiz su tüketimine karşı uyarı
19 Temmuz 2024 | 03:00
Son Güncelleme:

Büyükşehir Belediyesi, son dönemde artan su kullanımı nedeniyle oluşabilecek risklere dikkat çekerek vatandaşlara tasarruf çağrısında bulundu. 2024 raporunu açıklayan yetkililer, yılın ilk 6 ayında harcanan su miktarının son 3 yıla göre çok yüksek olduğunu belirtti. Son 3 yılın ilk yarısında ortalama 27 milyon metreküp su harcanırken, 2024'ün ilk yarısında bu miktar 32 milyon metreküpe ulaştı.

Suyun Geleceği İçin Tedbirler Artırıldı

Dünya genelinde yaşanan mevsimsel değişimler ve kuraklık sorunları ülkemizde de etkisini gösteriyor. Sakarya’da, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar yağış oranlarını minimum seviyeye indirdi. Büyükşehir Belediyesi, suyun geleceğini korumak amacıyla tedbirlerini artırdı. İlçelerde kaçak su kullanımlarını tespit etmeye devam eden belediye, aynı zamanda yeni su kaynakları bularak mevcut kaynakların üzerindeki baskıyı azaltmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

“Gelecekte kullanacak su bulamayabiliriz”

Sakaryalıları bir kez daha uyaran SASKİ, her vatandaşın su kaynaklarına sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Açıklama şöyle: “Su tüm dünyanın ortak geleceğidir. İklimler değişirken bizim su kullanım şeklimizde bir değişiklik olmazsa gelecekte kullanacak su bulamayabiliriz. Sakarya’nın en kıymetli hazinelerinden olan su kaynaklarını korumak için ilçelerde denetimlerimizi sürdürüyoruz. Suyun yolculuğunu anbean takip ederek gerekli yerlerde gece dinlemeleri yapıyoruz. Kaynaklarımızdan bir damla suyun dahi boşa gitmemesi için gerekli görülen yerlerde anında altyapımızı güçlendiriyoruz.

“Kaçak kullanımları da tek tek tespit ediyoruz”

“Kurum olarak üzerimize düşeni her an her saniye suyu takip ederek yapıyoruz. Biz doğru su politikaları ile şehrimize yeni kaynaklar kazandırmaya çalışırken bazı vatandaşlarımızın kaçak su kullanarak bahçe sulaması ve bölgenin suyunu tamamen kendi menfaatleri doğrultusunda kullanması olumsuzluklara yol açmaktadır. Özellikle kırsal kesimlerde kesintilere neden olan kaçak kullanımları da tek tek tespit ederek haklarında yasal işlem başlatıyoruz.”

“Tasarruf evde başlar”

"Tahminlerimiz yılın ikinci yarısında su kullanım oranının daha da artacağı yönünde. Bahçe sulamalarını gece veya sabahın çok erken saatlerinde yaparak, günlük su kullanım ihtiyaçlarımızda suyu minimum seviyede kullanarak bu artışı durdurabiliriz. Tasarruf evde başlar. Evimiz olan dünyanın suyunu gelin birlikte tasarruf edelim.”