Sarıbıyık; Birçok üniversiteye rol model olduk
Ana TV ve Dolu Radyo'da canlı olarak ortak yayınlanan Safa Polat’ın sunduğu Ana Gündem programına konuk olan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık 3+1 ve 7+1 uygulama modelini anlattı.
"Birçok üniversiteye rol model olduk"
3+1 ve 7+1 uygulama modelinin 2014’den bu yana işleyiş sürecinden bahseden Sarıbıyık, hiç geri adım atmadıkları3- her kademede ilerlediklerini belirtti. 3+1 ve 7+1 uygulama modelinin birçok üniversitede uygulandığını söyleyen Sarıbıyık, yakın zamanda Karabük Üniversitesi’ninde bu uygulamaya geçeceğini ifade etti.
“Nitelikli insan kavramı üzerinde duruyoruz”
Uygulama becerisine sahip nitelikli insan kavramı üzerinde durduklarının altını çizen Sarıbıyık açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Nitelikli insan kavramı üzerinde duruyoruz çünkü ona bizim başka şansımız yok. Ürettiğimizi satarken de nitelikli pazarda satmamız gerekiyor. Nitelikli üreticiden geçiyor, insandan geçiyor. Bu model aslında üniversitedeki almış olduğu teorik bilgiyi bizzat kullanacağı yerde nasıl kullanacağı ile ilgili gelip yerinde görerek sonra tekrar hocayla görüşerek ve programlara yansıtarak ortaya koyduğu zaman çok daha kolay iş dünyasında nitelikli insan kaynağına çok daha kolay ulaşıyor.”
"Biz misyon ve vizyon gereği olarak uluslararası öğrenciyi önemsedik"
Sarıbıyık açıklamalarının devamında SUBÜ’nün kuruluşunu anlattı. Sarıbıyık; “SUBÜ, İTÜ köklerinden gelen ve Sakarya Üniversitesiyle yoğurulmuş bir kurum. Şuan da üniversitemizde 6 fakültemiz, 1 yüksekokulumuz, 12 aktif meslek yüksekokulumuz, 26 bin öğrencimiz, binin üzerinde akademisyenimiz ve idari personelimiz var. Öğrencilerimizin yaklaşık 3 bine yakını uluslararası öğrenci kategorisinde yer alıyor. Bizim ilk üniversite bölündüğünde uluslararası öğrencimiz 500 civarındaydı. Biz misyon ve vizyon gereği olarak uluslararası öğrenciyi önemsedik ve 3000 bine yakın öğrencimiz var. Bu öğrenciler 80 farklı ülkeden geliyor.” şeklinde konuştu.
Sarıbıyık programın devamında; “Pandemi sürecinde öne çıkan en önemli unsurlardan bir tanesi gıda ve tarım oldu. Bizde hemen hızlı bir şekilde aksiyon alarak ziraat fakültesini dört bölümle birlikte kurduk ve öğrenci almaya başladık. Bu şehirde Ziraat Fakültesi olmazsa olmaz olarak düşündüğüm bir şeydi. Hayata geçirdiğimiz okullardan bir taneside Sağlık Bilimleri Fakültesi Akyazı‘da beş bölümle ve gerçekten ilgili aktörlerle birlikte kurduk. Bu sene eğer açabilirsek odyoloji orada bölümüne öğrenci almaya çalışıyoruz. Türkiye’de o kadar ihtiyaç var ki hoca bulamıyoruz.
“Güçlü hale getirdik”
Akyazı’da bulunan bir meslek yüksek okulumuz vardı giderek kan kaybetmişti. Bizde Sağlık Meslek Yüksek Okulu’nu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okuluna dönüştürdük. 5 bölüm öğrenci aldık ve şu an orada çok ciddi anlamda hem sağlık bilimleri fakültesinde hem sağlık hizmetleri meslek yüksek okulunda dünyanın dört bir yerinden öğrencilerimiz var. Orayı güçlü bir hale getirdik.
Spor bilimlerini 7+1 sistemine geçirdik. Bizim okul olarak şehre inmemiz lazımdı. Birçok spor tesisleri var şehirde gençlik spor müdürlüğünün bir sürü tesisi var Büyükşehir Belediyesinin sporla ilgili çalışmaları var kulüplerin çalışmaları var özel sektörün çalışmaları var bunların hepsini aslında yan yana getirdiğimizde bizim öğrencimizin sahaya ineceği çok yer var dedik ve hakikaten bir yıl içerisinde bakanlık tarafından teşekkür geldi.
Yeni açtığımız yerlerden bir tanesi de kıymet verdiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanımızın işte Sakarya’nın denize kıyısı olduğunu daha iyi anlatır diye adlandırdığı Kocaali’de ki Denizcilik Meslek Yüksekokulumuzu kurduk. Mesela bu son derece önemli bir şehir açısından. Denizcilik Meslek Yüksekokulunu açtık, öğrenci aldık ve şuan 4 bölümümüze öğrenci geliyor. Akreditasyonla ilgili çalışmalarımız son aşamaya geldi. İnşallah onu da çok başarılı bir şekilde hayata geçireceğiz.
Bunların haricinde gerekli gördüğümüz 20 tane araştırma uygulama merkezi kurduk. Bu araştırma merkezlerimizin yaptığı robotik sistemler, tarım drone ya da öğrencilerimizin Teknofast ile ilgili olan çalışmaları biz bunları önemsiyoruz. Geçen dönem bizim hem Teknofast’e iki arabayla katıldık hem de 15 ayrı takımla drone yarışmalarına katıldık. Gençlerimizden, gruplarımızdan 2 tane kupa alanlar oldu. Yapay araştırma uygulama merkezini kurduk, robotik sistemleri kurduk, otizmle ilgili olan mücadeleyle ilgili olan çalışmaları, kadınlarla ilgili olan araştırmaları fizyoterapiyle ilgili çalışmaları yani nokta atışı araştırma uygulama merkezlerimizi kurduk." açıklamalarında bulundu.