USD 34,54
EUR 36,01
ALTIN 3.005,46
BIST100 9.550

ŞAP ALARMI: SAKARYA’DA 10 KİLOMETRELİK KARANTİNA!

Serdivan Reşadiye Mahallesi'nde bir çiftçinin ahırındaki bir hayvanda şap hastalığına rastlanması üzerine İl Tarım Müdürlüğü alarma geçti. Hastalığın görüldüğü alanın 10 kilometre çapı karantinaya alındı.

ŞAP ALARMI: SAKARYA’DA 10 KİLOMETRELİK KARANTİNA!
17 Mart 2023 | 12:03
Son Güncelleme:

Sakarya'nın Serdivan ilçesindeki bir mahalle karantinaya alındı ancak bu kez sebep koronavirüs salgını değil şap hastalığı...

SERDİVAN'DA SAT-2 VİRÜSÜNE RASTLANDI

Alınan bilgiye göre Serdivan ilçesine bağlı Reşadiye Mahallesi'nde bir çiftinin ahırında hayvanlardan şap hastalığı için numuneler alındı. Alınan numunelerden bir tanesinde SAT-2 virüsüne rastlandı.

İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ ALARMA GEÇTİ

Serdivan Reşadiye Mahallesi'ndeki bir çiftçinin ahırındaki hayvanda şap hastalığı çıkması İl Tarım Müdürlüğünü alarma geçirdi.

Sakarya İl Tarım Müdürlüğü, şaplı hayvanın görüldüğü Reşadiye Mahallesi merkezli 10 kilometre çapında alanda gerekli tedbirleri alarak karantina ilan etti.

KARANTİNA İŞLEMLERİ BAŞLADI

Karantina işlemleri başlarken, bölgedeki hayvanlara gerekli aşılamaların yapıldığı öğrenildi. Aşılamaları yapılan hayvanlar düzenli olarak kontrol edilecek.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap, çift toynaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalıktır. Halk arasında tabak veya dabak olarak adlandırılır. Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir: Öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir.

ŞAP HASTALIĞI BELİRTİLERİ NEDİR?

Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma ilk klinik bulgulardır. 24 saat içerisinde salya akışı başlar ve dil-dişetinde veziküller şekillenir. Keseciklere (veziküllere) interdigital bölgede, koroner bölgede, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında rastlanabilir. Veziküllerin yırtılması ile geniş ülseratif yaralar şekillenebilir. Dildeki yaraların (lezyonların) genellikle birkaç günde iyileşmesine karşın ayaklardaki ve nazal bölgedeki lezyonlar çoğunlukla ikinci (sekunder) bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalırlar. Sekunder bakteriyel enfeksiyonlar sonucu pneumoni ve mastitis görülebilir, tırnak düşebilir.

ŞAP HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Hastalığın yayılışı 2 farklı unsurla gerçekleşir:

1- HASTA HAYVANLAR

Bunların ağız salya akıntısı
İdrar ve dışkıları
Sütü
Mihraklarda oluşan vezikülerin patlaması ile

2- TAŞIYICI HAYVAN VE KAYNAKLAR

Fare, Kuşlar, Yaban domuzu, Kanatlılar hastalığın yayılmasında rol oynar.
Suni tohumlama (Hastalıklı sperm veya malzeme ile)
Hastalıklı ortamda bulunan kaba yem, hayvan altlığı, su,
Hastalıklı ortamda kullanılan elbise, kıyafet ve malzemenin (sağım makinesi, kaşağı, zincir) dezenfekte edilmeden kullanılması,
Hayvan nakilleri (Hastalıklı hayvan, malzeme veya dezenfekte edilmemiş taşıma araçları ile),
Hastalıklı hayvan ürünlerinin gerekli işleme tabi tutulmadan piyasaya sürülmesi hastalığın salgın haline gelmesinde önemli rol oynar.