USD 34,23
EUR 37,22
ALTIN 2.995,42
BIST100 8.794
Sanayide Depo Krizi: Kiralar Yükseliyor, Stoklar Azalıyor! - Sayfa 2

Düz ve çok noktadan yükleme-boşaltma yapılabilir depo alanlarının aylık metrekare fiyatlarının 11-12 dolara yükseldiğini belirtti. Yüksek kredi faizleri ve finansa ulaşmanın zorluğu, firmaların yeni depo yaptırma şansını ortadan kaldırıyor.

Sanayide Depo Krizi: Kiralar Yükseliyor, Stoklar Azalıyor! - Sayfa 3

Enflasyonu Olumsuz Etkiliyor

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, depo sorununun lojistik maliyetlerini artırdığını belirtti. Eroğlu, bu durumun enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkilediğini ifade etti. Yükselen arsa fiyatları ve inşaat maliyetleri nedeniyle depo yatırımları yapılamadığını vurgulayan Eroğlu, yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Sanayide Depo Krizi: Kiralar Yükseliyor, Stoklar Azalıyor! - Sayfa 4

Stoklar Boşaltılıyor

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, piyasanın şu an stok boşalttığını kaydetti. Tecdelioğlu, "Şu an stok demek para demek. Üreticiler ürünlerini stoğa koymak yerine, faize yatırarak yüksek gelir elde etmeyi tercih ediyor" dedi. Orta Doğu'daki savaşın ticareti olumsuz etkilediğini de sözlerine ekledi.

Sanayide Depo Krizi: Kiralar Yükseliyor, Stoklar Azalıyor! - Sayfa 5

Sanayicilerin yaşadığı bu depo krizi, yerel yönetimlerin hızlı çözümler üretmesini gerektiriyor. Aksi takdirde, hem üretim hem de ihracat üzerinde olumsuz etkiler artarak devam edecek.