Sakarya’nın Unutulmaya Yüz Tutan El Sanatları Kitap Oldu
Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Doç. Dr. Ela Taş’ın kaleme aldığı “Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında Sakarya El Sanatları ve Ustaları” kitabı yayımlandı. Kitapta Sakarya’nın kaybolmaya yüz tutan 25 farklı sanat kolu yer alıyor.
Kitapta; dokumacılık, saraçlık, semercilik, ipek böcekçiliği ve mutaflık gibi pek çok el sanatı, üretim süreçlerinde kullanılan hammaddelere göre sınıflandırılarak, yapım aşamaları ve kullanım alanlarına göre değerlendiriliyor. Sakarya’nın kaybolan ve kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarını ve sanatkârlarını konu alan kitapta 25 farklı sanat kolu inceleniyor.
Kitabı değerli kılan en önemli hususun, yöre el sanatlarını icra eden ve her biri birer kültür taşıyıcısı olan ustaların tespit edilerek, kayıt altına alındığını söyleyen Doç. Dr. Ela Taş, “Kitabımız, Türk kültürünün önemli bir uzantısı olan el sanatı geleneğine, bölgesel bağlamda ışık tutan önemli bir kaynak olacaktır” dedi.
“El sanatları kayıt altına alınıyor”
Sakarya’da millî sanat ve kültürden izler taşıyan el sanatlarının sınırlı imkânlar ile mahir ellerde vücut bulduğunu söyleyen Doç. Dr. Ela Taş, “Bu kitapla, sanat eseri niteliği taşıyan objelerin ve ustalarımızın kültürünün kayıt altına alınmasını sağlayacağız” ifadesini kullandı.
Konu hakkında yaklaşık iki yıl boyunca saha çalışmaları gerçekleştirdiğini belirten Doç. Dr. Taş, “Herhangi bir maddi kaynağı, çırak ya da kalfası olmayan ustalarımızın her biri, sanatlarına gönüllerini ortaya koyarak icra etmiş veya etmekte. Bu kitabı yazarken el sanatı kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına gayret göstermeye devam eden sınırlı sayıda kültür taşıyıcımızın, gelişen teknolojiye rağmen inatla çalışmalarını sürdürmelerinin örnek alınması gerektiğini hissettim.” diye konuştu.