Sakarya’da Kanser Tedavisine Yönelik Yenilikçi Araştırmalar
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Korucuk Kampüsü’nde açılan Tıbbi Onkoloji Servisi Klinik Araştırma Birimi, kanser tedavisinde geleceğin ilaçlarını geliştirmek için kritik çalışmalar yürütüyor.
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Korucuk Kampüsü’nde faaliyet gösteren Tıbbi Onkoloji Servisi Klinik Araştırma Birimi, kanser tedavisine yönelik yeni ilaç ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi amacıyla uluslararası çapta Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiriyor. Prof. Dr. İlhan Hacıbekiroğlu’nun yönetiminde olan bu birim, yıllar sonra ilaç olarak piyasaya çıkacak ürünlerin çok daha erken bir aşamada hastaların kullanımına sunulmasını hedefliyor.
Klinik Araştırmaların Önemi
Tıbbi Onkoloji Kliniği İdari Sorumlusu Prof. Dr. İlhan Hacıbekiroğlu, klinik araştırmaların onkoloji alanındaki önemine dikkat çekerek, “Bir ilaç nasıl geliştiriliyor? İlk olarak preklinik aşamalardan geçiyor ve ardından insanlarda kullanılabilmesi için çeşitli faz çalışmalarına tabi tutuluyor. Biz burada onkoloji alanında yaptığımız klinik araştırmaları yürütüyoruz” dedi. Hacıbekiroğlu, bir ilacın güvenilirliğini ve etkinliğini kanıtlamak için faz 1, faz 2 ve faz 3 çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirtti.
Hastalar İçin Erken Erişim İmkanı
Klinik Araştırma Birimi’nde yürütülen çalışmalar, kanser tedavisi gören hastalara henüz geliştirme aşamasında olan ilaçlara erken erişim imkanı sunuyor. Hacıbekiroğlu, “Faz 2 ve faz 3 çalışmalar kapsamında, geliştirilmekte olan ilaçlara hastalarımız erkenden ulaşmış oluyor. Bu ilaçlar, sponsor firmalar tarafından karşılandığı için ülkemize de ek bir mali yük getirmiyor,” diye ekledi.
Bu birimde yürütülen araştırmalar, hem hastaların en güncel tedavilere erkenden ulaşmasını sağlıyor hem de doktorlara akademik deneyim kazandırıyor. Klinik araştırmalar, hem hasta yararı hem de toplum yararı gözetilerek tasarlanmış olup, gelecekte onkoloji tedavisinde devrim niteliğinde gelişmelere yol açacak ürünlerin geliştirilmesine katkı sağlıyor.