Tarım 4.0 ile güçlü bir sistem
Vişne, ayva, armut, kiraz, Trabzon hurması, hünnap, üzüm, ahududu, böğürtlen, badem, kayısı, elma, şeftali, nektarin, avokado, kivi, erik, aronya, kestane, fındık, incir, muşmula ve cevizden oluşan meyve bahçelerinde sulama sistemleri ve bitki telli terbiye sistemleri tamamlandı.
Türkiye’nin tarım geleceğine katkı sunması hedeflenen UTÇEM projesinde tarım 4.0 vizyonu ile güçlü bir sistem oluşturuluyor. Projede bitkilerin su ihtiyacı, gübreleme zamanı, ilaçlama zamanı ve hasat zamanını belirleyip devreye alan otomatik bir sistem geliştirildi. Büyükşehir UTÇEM’le tam donanımlı ve profesyonel tarım faaliyetleriyle Türkiye’nin tarım geleceğine ışık tutacak nesiller yetiştirmeyi hedefliyor. Ayrıca tarımsal üretimde Sakarya’dan ülkeye güçlü bir desteğin sunulması planlanıyor.
UTÇEM’de sona yaklaşıldı
Muşmula ve Ceviz fidanlarını toprakla buluşturduktan sonra açıklamalarda bulunan Başkan Ekrem Yüce, “UTÇEM proje alanındaki çalışmalarımızda son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Daha önceleri şehrin katı atık deposu olarak kullanılan toplamda yaklaşık 600 dönümlük arazi olan proje alanımızı ıslah ederek meyvecilik üstüne demonstrasyon haline getirdik. Burada çeşitli meyve türlerini ekerek buradaki adaptasyon kabiliyetlerini izleyeceğiz” dedi.
Tarım Lisesi ihale aşamasında
Şu ana kadar 26 türden 62 çeşit meyvenin ekimini gerçekleştirdiklerini dile getiren Başkan Yüce, “Proje alanını sadece demontrasyon alanı düşünmedik bir de eğitim alanı yaratmayı planladık. Milli Eğitim Bakanlığımızla yapmış olduğumuz protokolle proje alanına uygulamalı tarım lisesi yapmayı karar aldık. Yerini belirledik. Şua anda ihale aşamasına gelindi. İnşallah buraya bir tarım lisesini kazandıracağız. Kuracağımız tarım lisesinde okuyacak öğrencilerimize burs sağlayacağız” diye konuştu.