STB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, AA muhabirine, borsa olarak tarıma çok önem verdiklerini anlattı.
Dünyada teknolojinin sürekli geliştiğini ve tarımda da bu teknolojiye ayak uydurulması gerektiğini belirten Sarı, TARIMKON ile yaptıkları iş birliği çerçevesinde dronla ilaçlama çalışmalarına başladıklarını kaydetti.
Çalışmaların başarıyla yürüdüğünü ifade eden Sarı, "Her şeyin maliyeti artık çok yüksek. Teknolojiye ayak uydurduğumuz sürece tarım olarak da diğer ülkelerden çok daha ileriye gideriz. Dronla ilaçlamanın hem mazot maliyeti hem de fındık bahçelerindeki dalların zarar görmemesi açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum." diye konuştu.
Sarı, çiftçilerden olumlu dönüşler aldıklarını sözlerine ekledi.
ZİHA operatörü Serkan Başar da 10, 20 ve 30 litrelik tanklara sahip dronlarla ilaçlama yaptıklarını ifade etti.
İlacı ağacın en alt dalına kadar ulaştırabildiklerini belirten Başar, dronla hem katı hem sıvı gübre uygulaması da yapılabildiğini söyledi.
Traktörle geleneksel yöntemle iki saatte uygulanan 600 litrelik ilacın, ZİHA'larla 15-20 dakikada yapılabildiğine dikkati çeken Başar, "ZİHA, başlı başına bir yenilik. Hem iş gücünden hem zamandan hem sudan tasarruf." dedi.
Bir depoyla 15 dakikalık sürede yaklaşık 20 dönümlük alanı ilaçlayabildiklerini dile getiren Başar, "Bir su damlacığını kırk makrona bölüyor cihazlar. O yüzden ilacın saf halini yaprağa yapıştırıyor. Cihazlar otonom uçuşa sahip, öncesinde 6 kameralı dronlarla bitki analizi yapıyoruz. Bir fındık ocağında kaç kilogram fındık çıkacağını hesaplayabiliyoruz. Sadece fındık olarak düşünmeyelim; ekin, çeltik, buğday, tüm hububat ürünlerinde dronlarımız görev yapmakta." ifadesini kullandı.
TARIMKON Genel Başkanı Hakan Yüksel de federasyon olarak tarımda verimliliği artırmak adına teknolojiyi kullandıklarını, insansız hava araçlarıyla zirai ilaçlama yapıldığını belirterek, geleneksel yöntemlerle arasındaki farkı üreticilere anlattıklarını söyledi.