USD 35,34
EUR 36,61
ALTIN 3.008,36
BIST100 9.972
Sakarya Üniversitesi’nden Çevre Dostu Bir Proje Daha: Biyopolimerlerle Sürdürülebilir Gelecek - Sayfa 2

Yenilenebilir biyolojik kaynaklardan elde edilen biyopolimerler, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma ve çevre kirliliğini önleme potansiyeline sahip. Ayrıca, bu malzemeler, Birleşmiş Milletler’in "Sorumlu Tüketim ve Üretim", "İklim Eylemi" ve "Sudaki Yaşam" gibi sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sunuyor.

Sakarya Üniversitesi’nden Çevre Dostu Bir Proje Daha: Biyopolimerlerle Sürdürülebilir Gelecek - Sayfa 3

Döngüsel Ekonomi ve Çevresel Fayda

TÜBİTAK destekli projelerle birlikte Avrupa Birliği’nin Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı Ufuk 2020 kapsamında yürütülen PRIMA projeleri, bitkisel ve hayvansal atıkları değerlendirerek katma değerli biyopolimer malzemelerin geliştirilmesini sağlıyor. 

Sakarya Üniversitesi’nden Çevre Dostu Bir Proje Daha: Biyopolimerlerle Sürdürülebilir Gelecek - Sayfa 4

Bu projeler, çevre dostu üretim teknolojilerinin ülkemize kazandırılmasında önemli bir rol oynuyor. Üretim süreçleri, yeşil teknolojiler ve yapay zekâ araçları ile entegre edilerek plastik atıkların azaltılmasına yönelik ekonomik ve çevresel fayda yaratmayı hedefliyor.

Sakarya Üniversitesi’nden Çevre Dostu Bir Proje Daha: Biyopolimerlerle Sürdürülebilir Gelecek - Sayfa 5

Antimikrobiyal ve Ekonomik Avantajlar

Biyopolimerler, yalnızca çevre dostu olmakla kalmayıp, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle gıda ambalajı uygulamalarında da kullanılabiliyor. Bu sayede gıda ürünlerinin raf ömrü uzarken, gıda israfı en aza indirgeniyor. Yenilenebilir hammaddelerden üretilmeleri, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltırken, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini güçlendiriyor.