USD 34,54
EUR 36,01
ALTIN 3.005,46
BIST100 9.550

Sakarya Üniversitesinde “Müslüman Kadının Tarihi” Paneli

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi’nde “Müslüman Kadının Tarihi” konulu panel düzenlendi.

Sakarya Üniversitesinde “Müslüman Kadının Tarihi” Paneli
14 Mart 2022 | 12:16
Son Güncelleme:

Sunuculuğunu SAÜ İlahiyat Fakültesi Arş. Gör. Furkan Ramazan Öğe’nin, moderatörlüğünü ise aynı fakülteden Doç. Dr. Hülya Terzioğlu’nun yürüttüğü panelde, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, İlahiyat Fakültesi hocaları ve öğrencileri katıldı. Panelde, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Doç. Dr. Nihal Şahin Utku, SAÜ İlahiyat Fakültesi Doç. Dr. Esra Atmaca ve Dr. Öğr. Üyesi Feyza Doğruyol ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Hilal Livaoğlu Mengüç konuşmacı olarak yer aldı. Panel, İlahiyat Fakültesi’nin YouTube kanalından da canlı olarak yayınlandı.

Panelde bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan konuşmasına katılımcıları selamlayarak başladı. Kadın konusunun birçok kesimde bazı etkenlerken arınarak objektif bir biçimde değerlendirilemediğini ifade eden Prof. Dr. Fatih Savaşan, bu önemli konunun panelde uzmanlar tarafından ele alınacağını belirtti. Kadın konusunun sadece bizim ülkemizde değil bütün dünyadan farklı değerlendirilmelere tabi tutulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Savaşan, kadın konusuyla ilgili bazı meselelerin dinle bir ilgisinin olmadığını, dinden kaynaklanmadığını ve içinde yaşanılan toplumun sosyolojik alt yapısıyla ilgili olduğunu ifade etti. Konuşmasında bu konunun dini, kültürel, sosyolojik ve tarihi unsurlar da göz önünde bulundurularak objektif bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Savaşan, böyle bir çalışmanın gerçekleştirilmiş oluşundan duyduğu mutluluğu ifade etti. Kitabın yazarları arasında SAÜ İlahiyat Fakültesi hocalarının da bulunmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan sözlerini katılımcılara teşekkür ederek bitirdi.

Açılış konuşmasına Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan’ı ve katılımcıları selamlayarak başlayan Prof. Dr. Ahmet Bostancı, panelist hocaların kısa bir süre önce yayınlanmış olan Müslüman Kadının Tarihi adlı kitaptaki kendi yazdıkları bölümlerini sözlü olarak sunacaklarını ifade etti.

İslâm’ın kadına bakışına değinen Prof. Dr. Bostancı, bu konunun hem doğuda hem de batıda tarih boyunca tartışılan bir konu olduğunu belirtti. Konunun savunma, ret veya nasihat gibi çerçevelerde ele alındığını ifade eden Prof. Dr. Bostancı, kadının hakikatte ne ifade ettiğinin üzerinde ise pek durulmadığını vurguladı. Kadın konusundaki bazı görüşlerin “insanı en güzel şekilde yarattık” ayetiyle, diğer bazı görüşlerin de sosyolojik ve psikolojik gerçekliklerle uyuşmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Bostancı, Müslüman kadının bütün tartışmalar ve ideolojik kaygılardan soyutlanarak, tarihte olanın olduğu gibi aktarılması amacıyla ele alınmasına ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Bostancı, panelle aynı ismi taşıyan kitap çalışmasının ve panelde dile getirilecek hususların kadın konusunda sağlıklı ve doğru değerlendirmeler yapılabilmesi için vesile olması temennisinde bulundu. Kitap çalışmasında SAÜ İlahiyat Fakültesi’nden kadın akademisyenlerin de yer almasından gurur duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Bostancı, panelistlere, Prof. Dr. Fatih Savaşan’a, diğer konuklara ve öğrencilere teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Fatih Savaşan’ın konuşmacılara hediye takdiminden sonra başlayan panelde Doç. Dr. Nihal Şahin Utku “İslam Öncesi Arap Toplumunda Kadın”, Doç. Dr. Esra Atmaca “Memlüklerde Müslüman Kadın”, Dr. Öğr. Üyesi Feyza Doğruyol “Şiî Siyaset Düşüncesinde Kadın” ve Dr. Hilal Livaoğlu Mengüç “20. Yüzyıldan Bugüne İslam Ülkelerinde Kadın ve Siyaset” sunumlarını gerçekleştirdi.