Sakarya Üniversitesi'nde İlahiyat İlimlerinin Güncel Anlamı Konulu Açılış Dersi Yapıldı!
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 2024-25 Akademik Yılı Bahar Dönemi Açılış Dersi, “İlahiyat İlimlerinin Güncel Anlamı” başlığında İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve İSAM Başkanı Prof. Dr. Murteza Bedir’in katılımıyla gerçekleştirildi

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda yapılan programa Akyazı İlçe Kaymakamı Mustafa İkbal Ekşi, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Özer Köseoğlu ve Prof. Dr. Halit Yaşar, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Meydan, Sakarya İl Müftüsü Mehmet Aşık, Akyazı İlçe Müftüsü Kâmil Özcan Demir, İlahiyat Fakültesi dekan yardımcıları, fakülte hocaları ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasına akademik hayata Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde araştırma görevlisi olarak başladığını belirterek başlayan Prof. Dr. Murteza Bedir, Sakarya Üniversitesinin kendisi için ayrı bir yeri olduğunu ve kurumun son 20 yılda birçok alanda öncülük yaptığını ifade etti.

İlahiyat fikrinin ortaya çıkışı
Sözlerine ilahiyat fikrinin ortaya çıkış tarihiyle başlayan Prof. Dr. Bedir, cumhuriyetin ilk yıllarında ilahiyattaki derslerin “Kelam”, “Fıkıh”, “Tasavvuf ve Tarikatlar” ve “İslam Felsefesi yerine “Kelam Tarihi”, “Fıkıh Tarihi”, “Tasavvuf ve Tarikatlar Tarihi” ve “İslam Felsefesi Tarihi” gibi isimlerde olduğuna dikkat çekti. O dönemde dünyada hâkim olan pozitivist ve bilimselci yaklaşımın bir uzantısı olarak o derslerin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bedir, söz konusu yaklaşıma göre dinlerin yok olup tarihe karışacağının kabul edildiğini söyledi.

İlahiyat müfredatında olması beklenen derslerin de bir şekilde hukuk, felsefe, sosyoloji, antropoloji gibi disiplinlerin konusu olduğundan bunların hem kendi bölümlerinde hem de ilahiyatta verilmesinin yanlış karşılandığını açıklayan Prof. Dr. Bedir, bundan ötürü ilgili disiplinlerin sadece tarihiyle ilgili derslerin programa alındığını ifade etti.