Bu sayede, kronik hastalıklar ve kanserlerin tarama ve izleme süreçleri daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Sonuç olarak, hastalara ayrılan süre artacak ve daha kaliteli hizmet sunulması sağlanacak.
Gereksiz ilaç kullanımını önlemek amacıyla, kronik hastalıkların tarama oranlarının artırılması, erken teşhis ve tedavi ile devlet ve üniversite hastanelerindeki 2. ve 3. basamak maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, bu süreçler sayesinde 2. ve 3. basamağa yapılan başvuru sayılarının da düşmesi bekleniyor. Hasta memnuniyeti ve akılcı ilaç kullanımı gibi konuların takibi, aile hekimleri tarafından gerçekleştirilecek. Bu çerçevede, bireyler akılcı ilaç kullanımı konusunda yönlendirilecek ve gereksiz ilaç alımının önüne geçilecek.
Aile hekimliği hizmetleri, bireylerin bütünsel sağlık ihtiyaçlarını dikkate alarak koruyucu, tedavi edici ve rehabilitasyon amaçlı sağlık hizmetleri sunmayı amaçlar. Bu süreç, kişinin yaşına, cinsiyetine ve sağlık durumuna göre düzenli değerlendirmeleri içerir. Aile sağlığı merkezlerinde aşılama, gebelik, lohusalık, bebek ve çocuk takipleri gibi çeşitli hizmetler sunulmaktadır. Ayrıca, yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına göre izleme ve tarama işlemleri (kanser, kronik hastalıklar, ergen, erişkin ve yaşlı sağlığı gibi) de yapılmaktadır.