USD 34,24
EUR 37,63
ALTIN 2.921,56
BIST100 9.109
Roma Lejyoner Zırhı bin 500 yıl sonra çıkarıldığı topraklara geri döndü - Sayfa 2

Gümüşhane Müzesi önünde gerçekleştirilen törene Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celallettin Köse, Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer ve il protokolü katıldı. Burada yapılan protokol konuşmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mühürlü olarak gönderilen zırhın özel hazırlanan kutusu Vali Baruş ve Milletvekili Köse tarafından açıldı.

Roma Lejyoner Zırhı bin 500 yıl sonra çıkarıldığı topraklara geri döndü - Sayfa 3

Müze yetkilileri tarafından özenle hazırlanan ve Geç Roma Dönemi'ne tarihlendirilen lejyoner zırh artık çıkarıldığı topraklarda sergilenecek.

Roma Lejyoner Zırhı bin 500 yıl sonra çıkarıldığı topraklara geri döndü - Sayfa 4

“Bu kadar özellikli bir eserin bulunması Satala Antik Kenti'nin önemini gösteriyor”
Eserin en önemli özelliklerinden birisinin bütün halde muhafaza edilmiş olması olduğunun altını çizen Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, “Gümüşhane bu önemli medeniyetlerin yaşadığı önemli topraklara sahip. Bu topraklar üzerinde özellikle Roma döneminden, Bizans'a, beylikler dönemine, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı'ya kadar birçok tarihi eserin inşa edildiğini ve bugünlere ulaştığını görüyoruz. Bu tarihsel miras içerisinde önemli kaynaklardan bir tanesi de Satala Antik Kenti.

Roma Lejyoner Zırhı bin 500 yıl sonra çıkarıldığı topraklara geri döndü - Sayfa 5

Doğu Anadolu'dan Karadeniz'e ulaşımı sağlayan yol üzerinde stratejik konumda bulunan Satala Antik Kenti, Roma İmparatorluğu döneminde Pers ordularının Anadolu'ya yaptığı akınlarda kullandığı güzergâh üzerinde bulunması nedeniyle askeri üst olarak kullanılmıştır. Roma İmparatorluğu'nun doğudaki savunmasının ana karargâhı olan bu kent imparatorluğun 15. Apollinaris Lejyonu adıyla anılmakta olup, Kelkit ilçesi Sadak Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. 2017 yılında kamulaştırma çalışmaları yapılarak 2018 yılında arkeolojik kazı çalışmalarına başlanılan Satala Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan eserler Gümüşhane Müzesi deposunda muhafaza altına alınmış ve bu eserlerden birisi olan tarihi zırhın restorasyon ve koruma çalışmaların yapılabilmesi amacıyla Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Yaklaşık 3 buçuk yıl süren restorasyon sonucunda da eserin parçaları birleştirilerek son halini almıştır.