Sırf bu yüzden rotayarını başka yeryere kıranlar var. Oysa biz ülkemize turist getirmek için çok yoğun bir pazarlama yapıyoruz. Dünyayı geziyoruz" diyor. Restoranların yüksek fiyatları maliyetle açıklamalarına tepki gösteren otelciler, şunları anlatıyor: "Gerekçe olarak maliyeti öne sürmesinler. Bizim otellerimizde de restoranlar var, maliyetleri biliyoruz. Yüksek fiyat tarifesinin maliyetlerle hiçbir ilgisi yok."
MALİYET BAHANE FİYAT TERÖRÜ VAR
Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Kurucu Onursal Başkan Ali Can Aksu, turistlerin İstanbul'da konaklamaya ortalama 100 euro öderken, dışarıda en sıradan bir restoranda 150 euro ortalama hesap ödediğini söyledi. "Bu durum turistlerin bir dahaki tatil programında rotayı farklı destinasyonlara çevirmelerine neden oluyor" diyen Aksu, restoranların maliyet bahanesinin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.
Aksu, "Restoranlar artık kendi enflasyonunu kendileri yaratıyor. Evet bir dönem ürünlere zam geldi ancak ona göre zaten fiyatlar belirlendi. Şu anda öyle bir artış söz konusu değil. Ancak biz restoran menülerinde her hafta bir fiyat terörü görüyoruz. Keyfekeder bir fiyatlama var Buna da maliyet kılıfı uyduruluyor. Buralara yönelik denetimler sıklaşmalı çünkü bu durumdan en büyük zararı turizm sektörü görüyor" ifadelerini kullandı.
FAHİŞ FİYATI BOYKOT EDİN
Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer, alınan hizmet karşılığında ödenen ücret yüksek ise bunun cezasını müşterinin kestiğini söyledi. Demirer, "İşini uzun vadeli görmeyen, marka olma kaygısı taşımayan, günü kurtarmak amacıyla bir mekan açıp iyi hizmet sunmadan afaki ücretler kesen işletmeler var.