USD 38,01
EUR 41,86
ALTIN 3.695,86
BIST100 9.380

Ramazan’da Oruçla İlgili En Çok Sorulan 10 Soru ve Cevapları!

Ramazan ayı, İslam dünyasında oruç, teravih namazı, fitre, mukabele okumaları ve Kur'an-ı Kerim'in hatmedilmesi gibi ibadetlerle idrak edilmektedir. Bu dönemde ihtiyaç sahiplerinin daha fazla gözetildiği ve dayanışmanın arttığı Ramazan hakkında, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oruçla ilgili merak edilen konuları 10 soru halinde derlemiştir.

28 Şubat 2025 | 14:27
Son Güncelleme:
Ramazan’da Oruçla İlgili En Çok Sorulan 10 Soru ve Cevapları! - Sayfa 1

Oruç, teravih namazı, fitre, mukabele okunması ve Kur'an-ı Kerim'in hatmedilmesi gibi ibadetlerin ifa edildiği ve ihtiyaç sahiplerinin her zamankinden daha fazla gözetildiği ramazan, İslam'da özellikle oruç ibadetinin öne çıktığı bir ay olarak idrak ediliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan alınan bilgilerle, oruçla ilgili merak edilen konular 10 soruda derlendi.

Ramazan’da Oruçla İlgili En Çok Sorulan 10 Soru ve Cevapları! - Sayfa 2

1- Aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı?
Oruç, yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Aşı da böyle olup orucu bozmaz.

Ancak gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Ramazan’da Oruçla İlgili En Çok Sorulan 10 Soru ve Cevapları! - Sayfa 3

2- Oruçlu iken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı?
Ramazanda oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz. Vücuda kan almak ise beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Ramazan’da Oruçla İlgili En Çok Sorulan 10 Soru ve Cevapları! - Sayfa 4

3- Kusmak orucu bozar mı?
Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması halinde ise oruç bozulur.

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye kefaret değil, gününe gün kaza gerekir.

Close menu