USD 35,49
EUR 36,48
ALTIN 3.081,85
BIST100 9.978

RAMAZAN AYINI SAĞLIKLA BİTİRECEĞİNİZ 8 İPUCU

Ramazan ayında oruç tutan bireyler, diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermelidirler. Genelde 3 - 4 öğünde tüketilen besinler, beslenme düzeninin tamamen değiştiği bu dönemde 2 öğüne sıkıştırılmaktadır.

Özellikle tatlı, hamur işleri, şarküteri ürünleri gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde artış olmakta, buna karşılık su, kuru baklagiller, sebze ve meyve tüketimi azalmaktadır. Hâlbuki bu dönemde günlük almamız gereken protein, vitamin ve mineral oranları değişmemektedir.

Kilo problemi olan bazı bireyler Ramazan ayını zayıflamak için fırsat olarak görmekte ve yalnızca iftarda bir şeyler tüketmektedir. Böyle bir beslenme şekli sonrası birey kilo vermek yerine kilo bile alabilir. Uzun süre aç kalmak iştahı ve doyma eşiğini artıracağından normalden çok fazla miktarda ve hızlı yemek yenir. Peki, ramazanda kilo almadan nasıl geçirebiliriz gelin birlikte bakalım.

RAMAZANDA KİLO ALMADAN GEÇİRECEĞİNİZ 8 İPUCU

1- Öğünlerinizi genel olarak sahur, İftar ve Ara Öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz.

2- Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek yapılacak en doğru davranıştır, bu şekilde hem açlık süreniz azalır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz.

3- Sahurda yumurta, peynir gibi proteini yüksek ve yanında bol yeşillikli hafif kahvaltılardan birisini seçmek en doğrusu olacaktır. Ayrıca susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.

4- Çalışma temposu yoğun olanlar fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler mutlaka iftarla sahur arasında yeterli su tüketmeliler.

5- İftar öğününde, orucu bir hurma veya zeytinle açıp çorba ile devam edip 10-15 dk ara verdikten sonra ana yemeğe geçmek doğru tercihtir. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için aralıklarla beslenmeye özen gösterin.

6- Tatlı seçiminizi haftada 1-2 kez iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları veya dondurma tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

7- Ramazanda hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır.

8- Ramazan süresince meyve tüketimi ihmal edilir. Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da şeker ilave etmeden pişirerek komposto olarak tüketmeye çalışın.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar