USD 34,10
EUR 38,09
ALTIN 2.875,03
BIST100 9.900

Ormanya’da Yetiştirilen Kızıl Geyikler Doğaya Salındı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen "Kızıl Geyik Yerleştirme Projesi" kapsamında, Ormanya'da yetiştirilen kızıl geyikler doğaya bırakılmaya başlandı. Bu kapsamda, 10 kızıl geyik Kartepe Kuzuyayla Tabiat Parkı’na salındı.

19 Eylül 2024 | 20:02
Son Güncelleme:
Ormanya’da Yetiştirilen Kızıl Geyikler Doğaya Salındı - Sayfa 1

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü “Kızıl Geyik Yerleştirme Projesi” çerçevesinde, Ormanya'da yetiştirilen kızıl geyikler belirli aralıklarla doğaya salınıyor. İlk aşamada 2’si erkek, 8’i dişi olmak üzere 10 kızıl geyik Kartepe Kuzuyayla Tabiat Parkı’na bırakıldı. Geyiklerin hareketleri GPS ve fotokapan teknolojileri ile 3 yıl boyunca izlenecek.

Ormanya’da Yetiştirilen Kızıl Geyikler Doğaya Salındı - Sayfa 2

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, doğadan aldıklarımızı geri vermenin önemine vurgu yaptı: “Eskiden gri ve kirli bir şehir olarak tanınan Kocaeli, bugün yeşiliyle öne çıkan bir şehir haline geliyor. Doğadan aldıklarımızı geri vermek adına önemli bir adım atıyoruz.”

Ormanya’da Yetiştirilen Kızıl Geyikler Doğaya Salındı - Sayfa 3

Etkinliğe katılan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin ise Türkiye’nin zengin biyoçeşitliliğine dikkat çekerek, geyiklerin ekosistemi canlandırma amacıyla doğaya salındığını belirtti. Çokçetin, “Doğa, her zaman insana ne kadar büyük olduğunu hatırlatır” diyerek, kızıl geyiklerin doğadaki dengeyi sağlamadaki önemine vurgu yaptı.

Ormanya’da Yetiştirilen Kızıl Geyikler Doğaya Salındı - Sayfa 4

Projede yer alan geyikler, doğal ortamlarına uyum sağladıktan sonra bölgenin turizm potansiyeline de katkı sağlayacak. Başkan Büyükakın, “Zamanla bu bölgede foto safari gibi turizm faaliyetleri de yapılabilecek” diyerek, bu çalışmanın sadece ekosistem açısından değil, turizm açısından da önemli bir adım olduğunu belirtti. Ormanya'da üretilen 40 kızıl geyikten 10’u doğaya bırakıldı, geri kalanların ise önümüzdeki süreçte Samanlı Dağları'na salınması planlanıyor.