Araştırmacılar, bu sistemin kalp krizi, kalp yetmezliği ve aritmi gibi sorunları da önceden tahmin edebileceğini belirtiyor. Sistemin, önümüzdeki beş yıl içinde İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) kapsamında geniş bir şekilde uygulanabileceği öngörülüyor.
Gerçek hasta verileri ile yapılan denemelerin, Londra’nın çeşitli bölgelerinde yapılması planlanıyor ve bu süreçlerin 2025’in ortalarına kadar başlaması bekleniyor. Denemelerde, poliklinik ve hastane tıbbi servislerinden alınan hastalar üzerinden modelin etkinliği değerlendirilecek.
Yapay zeka destekli EKG sistemleri, kalp hastalıklarının tanısında kullanılmaya başlanmış olsa da, henüz rutin tıbbi uygulamaların bir parçası haline gelmemiştir ve belirli bir hastanın risk düzeylerini saptamak için de yaygın olarak kullanılmamaktadır.
ngiliz Kalp Vakfı'nın baş bilimsel ve tıbbi sorumlu Bryan Williams, bu çalışmanın gelecekte kalp sağlığı sorunları ve ölüm riski değerlendirmesinde EKG'lerin kullanımını önemli ölçüde geliştirebileceğini belirtti.
Araştırmanın sonuçları Lancet Digital Health dergisinde yayımlandı ve yapay zekanın hatalı tahminlerinin, hastanın ek tedavi alması veya beklenmedik ölümler gibi bilinmeyen faktörlerden kaynaklanabileceğine dikkat çekildi.
Yine de, araştırmacılar, modelin kalbin yapısındaki ince değişiklikleri tespit edebildiğini ve bu değişikliklerin doktorlar tarafından gözden kaçabilecek potansiyel hastalık veya ölüm işaretleri olabileceğini vurguladılar.
Yeni çalışmayı yöneten Imperial College London'dan akademik klinisyen Dr. Arunashis Sau, kardiyologların EKG'leri değerlendirirken, deneyim ve standart kılavuzları kullanarak verileri 'normal' ve 'anormal' şeklinde sınıflandırdıklarını ifade etti.