USD 34,59
EUR 36,25
ALTIN 2.927,49
BIST100 9.660
Oksidatif Stresle Baş Etmenin Çaresi Bu Gizemli Ağaçtan Çıkıyor! - Sayfa 2

Oksidatif Stres Nasıl Oluşur?
Metabolizma serbest radikaller veya oksidanlar üretir. Bunların ortadan kaldırılması biyolojik süreçlerin sistematik işleyişi için gereklidir. Sağlıksız beslenme, sigara içme ve alkollü içecek tüketimi oksidatif stres artışına neden olur. Serbest radikaller vücut içinde üretilebilir, yani aerobik bir aktivitenin bir yan ürünü olarak. Bireyin yaşam tarzı ve çevresi de serbest radikallerin artışına yol açar.

Oksidatif Stresle Baş Etmenin Çaresi Bu Gizemli Ağaçtan Çıkıyor! - Sayfa 3

Oksidatif Stres Nasıl Azaltılır?
Antioksidanlar, oksidatif stresi engellemeye yardımcı maddelerdir. İnsan vücudu çeşitli antioksidanlar üretir. C vitamini vücuttaki önemli antioksidanlardan biridir. Suda çözünür olması, serbest radikal süpürme için sulu bir faz sağlar. α-Tokoferol (E Vitamini) de serbest radikal oluşumunu engeller. Havuçta bol miktarda bulunduğunu bildiğimiz Β-karoten de etkili bir antioksidan görevi görür. Oksidatif stres tedavisi için diyetinizde yeterli miktarda antioksidan bulunmalıdır. Günde beş porsiyon sebze ve meyve yemek, vücudunuza antioksidan üretimini artırır.

Çilek, kiraz, turunçgiller, kuru erik, koyu yapraklı sebzeler, brokoli, havuç ve domates iyi antioksidan kaynakları arasındadır. Balık ve fındık, zerdeçal, yeşil çay, soğan, sarımsak ve tarçın da antioksidan içermektedir. Düzenli egzersiz yapmak, sigara içmemek ve sigara dumanından korunmak, alkollü içecek tüketimini azaltmak, güneş koruyucu kullanmak, düzenli uyku ve aşırı yemekten kaçınmak da oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur.

Oksidatif Stresle Baş Etmenin Çaresi Bu Gizemli Ağaçtan Çıkıyor! - Sayfa 4

Peki Bu Gizemli Ağaç Nedir?

Huş (Betula)
Huş ağacı kuzey ve ılıman kuzey bölgelerinde yetişir. Örümcek ağı gibi ince dalları ve beyaz kabuğuyla huş ağacı özellikle kışın güzel bir görüntü verir. Tüm Avrupa, Kafkasya, Doğu Anadolu, Kuzey Irak, Kuzeybatı İran ve Sibirya, salkım huşun doğal yayılış alanıdır. Türkiye'de Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu'da, Nemrut Dağı krateri içerisinde 1800-3000 m yükseltilerde yetişir. Huş ağacının kabuğundan, yapraklarından, tomurcuklarından ve püsküllerinden infüzyon ve dekoksiyon yolu ile faydalanılır. 

Oksidatif Stresle Baş Etmenin Çaresi Bu Gizemli Ağaçtan Çıkıyor! - Sayfa 5

Huş Ağacı Suyu Nedir? Ne İşe Yarar?

Huş ağacı suyu olarak da bilinen huş suyu, Betula cinsine ait ağaçlardan elde edilir. Huş suyu, huş ağaçlarının özsuyudur ve erken ilkbaharda hasat edilir. Kış aylarında huş ağaçları daha sonra ösuyuna salınan besinleri depolar. Huş ağacı suyu, dokunulduğunda hafif tatlı bir tada sahip, berrak, renksiz bir sıvıdır. 2-3 gün sonra fermente olmaya başlar ve daha asidik bir tat geliştirir. Şişelenerek satılan huş suyu, kozmetik ve diğer cilt bakım ürünlerinde de kullanılır.