USD 34,29
EUR 37,03
ALTIN 3.029,35
BIST100 8.908
OEDAŞ elektrik şebekelerine 2025’te 5 milyar TL yatırım yapacak - Sayfa 4

Celepci, "TEDAŞ'ın kırsalda köy şebekelerinin iyileştirmesine yönelik beklentilerine istinaden bu çerçevede 2026-2030 yılları arasında köy şebekelerini ele alarak köy şebekelerinin alt yapısı yenilemelerine yönelik yatırımlar planlanacak" diye konuştu.

OEDAŞ elektrik şebekelerine 2025’te 5 milyar TL yatırım yapacak - Sayfa 5

OEDAŞ TARİHİ AYDINLATIYOR

Celepci, Aizanoi Antik Kenti'nde sürdürülen aydınlatma çalışmalarının da tamamlandığını belirtti. Şirket bu kapsamda, Kütahya Valiliği ile iş birliği yaparak Aizanoi'nın aydınlatmasını gerçekleştirdi. Aizanoi antik kenti, dünyanın bilinen ilk borsa yapısı. Aizanoi'nin taş bloklarında Roma İmparatoru Dioeletianus'un MS. 301 yılında enflasyonla mücadele için yaptığı fiyat tespitlerinin bir kopyası da mevcut.

OEDAŞ elektrik şebekelerine 2025’te 5 milyar TL yatırım yapacak - Sayfa 6

YERLİ YAZILIM İLE AKARYAKIT KULLANIMINDAN TASARRUF

Scada (Uzaktan Kontrol ve Veri Toplama Sistemi) ile beş ilde şebekenin yüzde 80'inde enerjiyi açma, kesme ve enerjiyi başka bir hatta yönlendirme için yapılan manevra operasyonları, Eskişehir'de kurulu kontrol merkezinden yani uzaktan gerçekleştiriliyor.

Ayrıca şebeke üzerinde 35 bin noktaya tesis edilmiş olan OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) modemleri vasıtasıyla dağıtım şebekesinin tamamında meydana gelen enerji kesinti verisi canlı olarak aynı kontrol merkezi tarafından izlenebiliyor.

OEDAŞ, abonelerin verilerinin tutulmasını ve abonelik işlemlerinin dijital ortamda gerçekleştirilmesini sağlayan abone bilgi yönetim sistemi olarak, tamamı yerli olan bir yazılım sistemi kullanıyor. Bu sayede; her yıl 3,6 milyon adet kağıt, 100 bin adet kargo ve 26 bin litre akaryakıt kullanımından tasarruf ediliyor.