USD 34,22
EUR 37,17
ALTIN 2.990,88
BIST100 8.794
NASA'dan Şok Uyarı! Haftalarca Sürecek İnternet Kesintileri Geliyor - Sayfa 4

Zirve Tarihi Belirsiz

NASA ve diğer uzay ajansları, güneşin bu aktif döneminde tam olarak ne zaman zirveye ulaşacağını kesin olarak belirleyemediklerini açıkladı. NOAA’dan Uzay Hava Operasyonları Direktörü Elsayed Talaat, bu zirve anının aylar veya yıllar sonra tespit edilebileceğini belirtti. 

NASA'dan Şok Uyarı! Haftalarca Sürecek İnternet Kesintileri Geliyor - Sayfa 5

Güneşin yaklaşık 11 yılda bir manyetik alanını tersine çevirdiği biliniyor ve bu döngü, güneş lekelerinin sayısının en düşük olduğu dönemde yeni bir aktivite başlatıyor.

NASA'dan Şok Uyarı! Haftalarca Sürecek İnternet Kesintileri Geliyor - Sayfa 6

Tarihteki En Büyük Güneş Fırtınası

1859 yılında gerçekleşen Carrington Olayı, tarihteki en büyük güneş fırtınası olarak kaydedildi. Bu olay, o dönemdeki iletişim sistemlerini felç etmişti. Günümüzde benzer bir olay yaşanması durumunda, modern iletişim sistemleri üzerinde yıkıcı etkiler bırakabileceği öngörülüyor. 1989 yılında Quebec'te meydana gelen güneş fırtınası da elektrik şebekesini çökertmiş ve bölge genelinde dokuz saatlik bir kesintiye neden olmuştu.

NASA'dan Şok Uyarı! Haftalarca Sürecek İnternet Kesintileri Geliyor - Sayfa 7

Bilim İnsanları Ne Diyor?

Bilim insanları, güneş maksimumunun zirve yaptığı dönemi tam olarak belirlemenin zor olduğunu belirtiyor. Çünkü bu zirve ancak güneş aktivitesi azalmaya başladığında netleşiyor. Ancak, son iki yılda gözlemlenen yüksek güneş lekesi sayıları, bu dönemin aktif fazda olduğunu kanıtlıyor.