USD 34,23
EUR 37,21
ALTIN 2.991,79
BIST100 8.794
NASA'dan Şok Uyarı! Haftalarca Sürecek İnternet Kesintileri Geliyor - Sayfa 2

İnternet Kesintilerinin Nedenleri

Güneş maksimumu sırasında gerçekleşen güçlü Güneş fırtınaları, manyetik alanlarda ani değişimlere neden olabilir. Bu değişimler, uyduların işleyişini bozarak iletişim ağlarında aksamalara yol açabilir. NASA, bu dönemde özellikle internet altyapısının risk altında olduğunu vurguladı.

NASA'dan Şok Uyarı! Haftalarca Sürecek İnternet Kesintileri Geliyor - Sayfa 3

Uzmanlar Acil Uyarıda Bulundu

Hindistan IISER Kalküta Uzay Bilimleri Mükemmeliyet Merkezi'nden Dr. Dibyendu Nandi, güneş lekelerinin yüksek olduğu dönemlerde Güneş fırtınalarının güçlü manyetik alan değişimlerine sebep olabileceğini ve bu durumun enerji şebekelerini devre dışı bırakabileceğini ifade etti. Ayrıca, alçak dünya yörüngesindeki uyduların da zarar görebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

NASA'dan Şok Uyarı! Haftalarca Sürecek İnternet Kesintileri Geliyor - Sayfa 4

Zirve Tarihi Belirsiz

NASA ve diğer uzay ajansları, güneşin bu aktif döneminde tam olarak ne zaman zirveye ulaşacağını kesin olarak belirleyemediklerini açıkladı. NOAA’dan Uzay Hava Operasyonları Direktörü Elsayed Talaat, bu zirve anının aylar veya yıllar sonra tespit edilebileceğini belirtti. 

NASA'dan Şok Uyarı! Haftalarca Sürecek İnternet Kesintileri Geliyor - Sayfa 5

Güneşin yaklaşık 11 yılda bir manyetik alanını tersine çevirdiği biliniyor ve bu döngü, güneş lekelerinin sayısının en düşük olduğu dönemde yeni bir aktivite başlatıyor.