USD 34,13
EUR 38,09
ALTIN 2.903,18
BIST100 10.035

NASA Astronotları Mahsur Kaldı: Uzayan Görev İçin Minnettarız

NASA astronotları Barry Wilmore ve Sunita Williams, Boeing'in Starliner uzay aracının teknik sorunları nedeniyle planlanan sürenin çok üzerinde bir süre uzayda kaldı. Astronotlar, yaşadıkları zorluklara rağmen, bu ek süreyi olumlu bir deneyim olarak değerlendirdi.

14 Eylül 2024 | 09:40
Son Güncelleme:
NASA Astronotları Mahsur Kaldı: Uzayan Görev İçin Minnettarız - Sayfa 1

Boeing'in Starliner uzay aracı 6 Haziran'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) yaklaştığında, helyum sızıntıları ve reaksiyon kontrol iticilerindeki teknik sorunlar nedeniyle sorunlar yaşandı. Bu sorunlar, astronotların 8 gün olarak planlanan uzay yolculuklarının çok daha uzun sürmesine neden oldu. Astronotlar Wilmore ve Williams, o tarihten bu yana UUİ'de mahsur kaldılar.

NASA Astronotları Mahsur Kaldı: Uzayan Görev İçin Minnettarız - Sayfa 2

Cuma günü ilk kez basın toplantısı düzenleyen astronotlar, uzayda yaşadıkları deneyimlerini paylaştı. Wilmore, dönüşün gecikmesi nedeniyle aile özlemi çektiğini, özellikle en küçük kızının lise son sınıfını kaçıracağını belirtti. Sunita Williams da kocasını ve köpeklerini özlediğini, ancak uzaydan Dünya'yı izlerken huzur bulduğunu ifade etti.

NASA Astronotları Mahsur Kaldı: Uzayan Görev İçin Minnettarız - Sayfa 3

Williams ve Wilmore, uzayda geçirdikleri ek süreye rağmen minnettar olduklarını belirttiler. Williams, SpaceX Dragon kapsülünü tanıma fırsatı bulduğu için mutlu olduğunu ifade ederken, Wilmore sıfır yerçekiminin kemiklerde baskıyı azalttığını ve eklem ağrılarını hafiflettiğini söyledi.

NASA Astronotları Mahsur Kaldı: Uzayan Görev İçin Minnettarız - Sayfa 4

NASA ve Boeing, Starliner'ın Dünya'ya boş dönmesine karar verdi ve astronotların Şubat 2025'te SpaceX'e ait Dragon kapsülüyle geri dönmeleri planlandı. Uzayda geçirdikleri süre boyunca yaşadıkları deneyimi olumlu bir şekilde değerlendiren astronotlar, bu süreçte karşılaştıkları zorluklara rağmen görevlerini başarıyla yerine getirdiklerini belirtti.