USD 34,23
EUR 37,03
ALTIN 3.012,78
BIST100 8.839

Muzun Başkenti Mersin'de Hasat Sezonu Başladı

Muzun başkentinde hasat sezonu başladı: Tüketilen her iki muzdan biri Mersin'den..

21 Ekim 2024 | 15:46
Son Güncelleme:
Muzun Başkenti Mersin'de Hasat Sezonu Başladı - Sayfa 1

Türkiye'de talebin yüzde 50'sini karşılayan coğrafi işaret tescilli Anamur muzundan yılda yaklaşık 500 bin ton üretim yapılarak ülke ekonomisine sezonda milyarlarca lira kazanç sağlanıyor. En çok üretimin yapılması nedeniyle muzun başkenti olarak anılan Anamur ilçesinde yılda 4,5 milyar TL'lik hasılat elde edilirken, bölge çiftçisine önemli bir gelir sağlıyor. 

Vali Ali Hamza Pehlivan:
 "Ülkemizde yaklaşık 950 bin ton muz üretiliyor, bu üretimin yüzde 50'si Mersin'imizde üretiliyor"
 "Anamur ilçesinde 37 bin dekar alanda muz üretimi yapılarak yaklaşık 4,5 milyar TL'lik bir hasılat elde ediliyor" dedi.

Muzun Başkenti Mersin'de Hasat Sezonu Başladı - Sayfa 2

Türkiye'nin muz üretiminde merkezi konumunda olan ve ülke genelinde talebin yüzde 50'sini karşılayan Mersin'de hasat sezonu başladı. Bahçede 27-30 TL bandında alıcı bulan muz üretim yoğunluğu nedeniyle ürünün başkenti olarak anılan Anamur ilçesi başta olmak üzere Mersin ve ülke ekonomisine önemli bir katkı sunuyor.

Muzun Başkenti Mersin'de Hasat Sezonu Başladı - Sayfa 3

Mersin'in Anamur ilçesinde bölgenin başlıca geçim kaynağı olan coğrafi tescilli 'Anamur muzu' yılın 12 ayı boyunca hem örtü altı hem de açık alanda yetiştirilerek ülke genelinde ekonomiye önemli katkı sunuyor.

Muzun Başkenti Mersin'de Hasat Sezonu Başladı - Sayfa 4

Ülke genelinde üretilen 950 bin ton muzdan, yaklaşık 500 bin tonu Mersin'de 70 bin dekar alanda hasat ediliyor. Türkiye genelinde tüketilen her iki muzdan birinin yetiştiği kentte, en çok üretim ise Anamur ilçesinde gerçekleştiriliyor. İlçede hemen hemen her ailenin geçim kaynağı olan muz 37 bin dekar alanda yetiştirilerek bölgeye 4,5 milyar TL'lik gelir elde edilmesi sağlanıyor. Ekim ayında başlayan yoğun hasat dönemi Mart ortasına kadar sürüyor. Ülkede tüketilen muz ihtiyacını karşılayan Anamur sayesinde ithalatında önüne geçiliyor.