Milyonlarca kamu işçisinin zammı belli oldu!
700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde sona gelindi. Başkan Erdoğan zam oranını yüzde 45 olarak belirlediklerini açıkladı. 700 bin işçinin zam oranını açıkladığı konuşmasında Başkan Erdoğan "Bu toplu iş sözleşmesi çerçevesiyle, refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz, böylece en düşük kamu işçisi ücretini 15 bin liraya çıkıyor" ifadelerini kullandı..
Kamudaki 700 binden fazla işçinin zam pazarlığında taraflar bir araya geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan ve TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ile görüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
Çok teşekkür ediyorum. Gerçekten arkadaşlarımızın yapmış oldukları görüşmeler üzerinde vicdanıma, değerlerimi bunları bir kenara koymadan, ülkemin de menfaatlerini bir kenara koymadan şöyle hesabi olmanın ötesinde hasbi bir değerlendirme yapalım istedim. Hasbi değerlendirmenin neticesinde bana gelen bilgileri aşmaya gayret ettim.
Bugüne hazırlığımızı yaptık. Bugün kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeveleri anlaşma protokolü imza töreniyle milletimizin huzurundayız. Bu protokolle yaklaşık 700 bin kardeşimizin 2023-2024 döneminde alacağı ücretin çerçevesini belirliyoruz. Protokol kamu idareleri ve bağlı döner sermayeli kuruluşlar.
İmzalanacak protokolle kamu işçilerimizin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri belirlenmektedir. Epeyce ayrıntısı bulunan çerçeve neticesiyle refah payı dahil yüzde 45 Zam yapıyoruz. En düşük Kamu Işçisi ücretinde 15 bin liraya çıkarıyoruz.İş primi ödemesi bulunmayan işçilere yüzde 4-6 arasında prim ödemesi uygulamasını da getiriyoruz. Ayrıca gazi, terör mağduru ve şehit mağduru işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde yüzde 70'lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerini yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve Yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, tediye dışı ikramiye gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz. Toplu sözleşmenin işçilerimize, kurumlarımıza hayırlı olmasını özellikle diliyorum.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Sayın Cumhurbaşkanım, kıymetli sendikacılar değerli basın mensupları demokratik sistemin en önemli müesseselerinden biri bildiğiniz gibi toplu sözleşme müessesidir. Toplu sözleşme ülkede serbestçe işliyorsa işçiler ve işverenler toplu pazarlığı özgür iradeleri ile gerçekleştiriyorsalar demokrasinin işleyişi sağlıklı demektir.
Asgari ücret, toplu sözleşmeler, emeklilerle ilgili düzenlemeler, memur maaşları ile ilgili ocak ayında yaptığımız enflasyon artı refah payı gibi bütün düzenlemeler Türkiye'de demokratik sistemin temellerinin sağlamlaşması konusunda önemli adımlar niteliğindedir. Bugün 700 bini aşkın kamu işçisi için bir araya gelip sürdürdüğümüz toplu sözleşmelerde belli aşamaya geldik. Cumhurbaşkanımıza arz ettik, Başkanlık sisteminin etkinliğini değerlendiren bir uygulamayı bugün bir karar olarak açıklayacaklardır."
HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bu 700 bin civarındaki kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi süreçleri Türkiye sendikal hareketi endüstri sisteminde olumlu bir seyir izledik. TÜHİS, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ heyetleri toplu sözleşme sürecini barışçıl anlayışla, sosyal diyalog mekanizmalarını en ince ayrıntısına kadar kullanarak önemli bir aşamayı geride bıraktık. Toplu iş sözleşmesi sürecindeki katkıları için başta sayın Cumhurbaşkanımıza, TÜRK-İş ve HAK-İŞ'e teşekkürlerimi iletiyorum. Bu toplu iş sözleşmesi ile geldiğimiz noktaya Cumhurbaşkanımızın insiyatifleri ile ortaya çıkacak tablonun 700 bin kamu işçisi için hayırlı olmasını temenni ediyorum."
TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Ocak'ın 20'sin başladığımız sözleşme görüşmeleri 2. toplantı yapıyoruz. Bizim adımıza sekreterimize, HAK'-İŞ' genel sekreteri yürütüyor.
700 bin işçi yaklaşık 3 milyon bir aile. Depremden dolayı 1.5 ay ara verdik. Sözleşme görüşmelerini ne TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ uygun görmedik. Biz ücret rakamında ilk 6 ay 15 bin lira istedik. İşveren sendikası 11 bin 500 dediler, sayın Bakanımız 12 bin liraya getirdi.
Basit sıradan 200 metre enerji tepesinde olan işçim benim 11 bin 700 lira para alıyor. Biz refahta birleşelim, yukarıda birleşelim aşağıyı konuşmanın bir anlamı yok. Ben işçinin de, emeklinin de memurun da başkanıyım."
İşçiler adına TÜRK-İŞ, işveren adına Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası pazarlık masasında. İşveren sendikası, kamu işçisinin taban aylığının 12 bin lira olmasını ve ilk 6 ay için yüzde 40 zam teklif etti.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: SALI GÜNÜ KAMUOYUNA AÇIKLAYACAĞIM
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nde düzenlenen Büyük İstanbul Mitingi'nde ekonomiye ilişkin mesajlar da verdi.
Kamu işçilerinin merakla beklediği zam oranının bugün açıklanacağına işaret eden Erdoğan, asgari ücretin de tekrar gözden geçirileceğini belirtti:
"Memurlarımızın maaşlarına, temmuzda sadece enflasyon farkı eklemekle kalmayacak, refah payı artışı da yapacağız. Şu anda bakanımızın sendikalarla yaptığı görüşmelerin neticesini salı günü inşallah kamuoyuna açıklayacağım. Ve bunu açıklayarak inanıyorum ki işçilerimiz de önümüzdeki döneme çok daha farklı girecek."
DİĞER SÖZLEŞMELERİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR
Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.
Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere, özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor.