USD 34,54
EUR 36,01
ALTIN 3.005,46
BIST100 9.550

Mevsim geçişlerinde pekmez ve bitkisel çay tüketimi tavsiyesi

Eskişehir'de uzun yıllardır aktarlık yapan Koray Özkılıç, mevsim geçişlerinde bağışıklığa destek olduğu bilinen dut, üzüm ve keçiboynuzu pekmezi ile bitkisel çayların tüketilmesini tavsiye etti.

31 Ekim 2024 | 10:15
Son Güncelleme:
Mevsim geçişlerinde pekmez ve bitkisel çay tüketimi tavsiyesi - Sayfa 1

Yurt genelinde olduğu gibi Eskişehir'de de mevsimsel geçiş hissediliyor. Her gün sıcaklıklar değişiklik gösterirken, birçok vatandaş grip gibi hastalıklardan muzdarip oluyor. Aktarlar ise bağışıklığı güçlendirdiğine inanılan dut, üzüm ve keçiboynuzu pekmezi ile bitkisel çayların özellikle böyle dönemlerde daha fazla tüketilmesini tavsiye ediyor.

Mevsim geçişlerinde pekmez ve bitkisel çay tüketimi tavsiyesi - Sayfa 2

Zencefil, zerdeçal, havlıcan, tarçın, karanfil, ekinezya ve hibiscus gibi bitkilerin karışımıyla hazırlanan kış çayının faydalarına da vurgu yapan aktarlar, doğal içeceklerin vücudun savunmasını artırmaya yardımcı olduğunu ifade etti.

Mevsim geçişlerinde pekmez ve bitkisel çay tüketimi tavsiyesi - Sayfa 3

"İnsanlar fark etmeden yapay şeylere yöneldi"
Aktar Koray Özkılıç, “Malum, mevsimsel geçiş dönemindeyiz. Bundan dolayı insanların sabah çıkarken giydikleriyle öğlen giydikleri kıyafetler haliyle farklı olmak zorunda. Yani sabah çıkarken montunu giyen öğlen sıcağında onu çıkartmak zorunda.

Mevsim geçişlerinde pekmez ve bitkisel çay tüketimi tavsiyesi - Sayfa 4

Mevsim geçişinden dolayı yüzde 100 sıcaklık farkı var şu an. Bu da ister istemez vücudun ortama alışmasında zorluk oluşturuyor. Bunu engelledikten sonra vücudun savunma sistemini artırmamız gereken şeyler kullanmalıyız. Mesela antioksidan özellikli şeyler olabilir. Burada analarımıza görev düşüyor. Çünkü önceden çok güzel doğal dut, üzüm ve keçiboynuzu pekmezleri kullanırdık. Bunların karışık harmanları da vardı, onları tüketirdik. Son zamanlarda ister istemez bunlardan uzaklaşıldı. İnsanlar fark etmeden yapay şeylere yöneldi" dedi.