
2007'DE YAPMIŞTI
TCMB tarafından yapılan duyuruda, bankanın parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla sterilizasyon araçlarını etkili şekilde kullanmaya devam ettiği belirtildi. Bu çerçevede, vadesi 91 güne kadar likidite senetleri ihraç edilmesine karar verildiği aktarılan duyuruda, "24 Mart 2025 Pazartesi gününden başlayarak yapılacak ihalelere ilişkin bilgiler veri sağlayıcılar aracılığıyla duyurulacaktır" ifadesine yer verildi.

Merkez Bankası likidite senedi uygulamasını daha önce Temmuz 2007'de gerçekleştirdi. Likidite senedi Merkez Bankası'nın bir süredir yaptığı döviz alımları nedeniyle piyasada kalan fazla TL likiditenin çekilmesini amaçlıyor. Likidite senetleri ihalelerine Merkez Bankası ile Açık Piyasa İşlemleri Çerçeve Sözleşmesi imzalamış olan bankalar ve aracı kurumlar katılabiliyor.

BORÇ FAİZİNİ YÜKSELTTİ
Merkez Bankası, piyasadaki hareketliliğin ardından bazı önlemleri devreye almıştı. Döviz piyasasının sağlıklı çalışması amacıyla TCMB nezdinde Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlanacağını duyurmuştu. Daha sonra Para Politikası Kurulu (PPK) takvim dışı toplanmış, gecelik vadede borç verme faiz oranı 200 baz puan artışla yüzde 46'ya yükseltilmişti.

Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 42.5'te, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41'de sabit tutulmuştu. Bir hafta vadeli repo ihalelerine ara verilmişti. Banka, Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlayacağını açıklamıştı. Sermaye Piyasaları Kurulu da şirket pay geri alımında esneklik sağlamıştı.