USD 35,49
EUR 36,48
ALTIN 3.081,85
BIST100 9.978

MEME KANSERİNE KARŞI 7 BESİN

Kanser, tüm dünyada giderek artan önemli bir sağlık sorunudur. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Yaşamı boyunca her 8 kadından birinde meme kanseri görülür.

Ülkemizde meme kanseri sıklığının 50 yaşına kadar ciddi bir şekilde artış gösterdiği, bu artışın 45-49 yaş grubunda zirveye ulaştığı görülmektedir. Ülkemizde son yıllarda meme kanseri görülme sıklığı yaklaşık 3 kat artmış ve artık genç yaşlarda da görülebilmektedir. Yapılan çalışmalarda Beden Kütle İndeksi(kg/m^2) 25 ve üstü olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığının arttığı bildirilmiştir. Son yıllarda sık kullanılan bir kelime antioksidan terimi, hücrelerimize zarar verme potansiyeline sahip oksidasyon ajanlarına veya serbest radikallere yani kansere karşı korunmamıza yardımcı olan C,E ve A vitaminleri, beta karoten bioflavonoidler ve selenyum gibi maddeler kapsamaktadır. Şimdi size meme kanserine karşı korunmamıza sağlayacak, antioksidanlar açısından zengin olan 7 besini vereceğim.

Brassika Sebzeleri

Brassika sebze türü olarak adlandırılan bu grupta brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, beyaz baş ve kırmızı baş lahana, şalgam, roka bulunmaktadır. Yapılan çalışmada brokolinin içeriğindeki yüksek oranda Indole-3-carbinol’ ün meme kanseri hücrelerinin gelişimini önlediği bildirilmiştir. Sebzelerden maksimum fayda elde etmek için haşlamak yerine buharda pişirme yöntemini tercih ediniz.

Nar

Antik çağdan beri tanınan, mistik özelliklere sahip bir meyvedir. Eski çağlardan beri üretkenlik, bolluk ve şans simgesidir. Nar suyu, kabuğu ve yağının tümör hücre çoğalmasını negatif etkileyerek antikanser aktivite gösterdiği kanıtlanmıştır. Mevsimi geçmeden günde 1 porsiyon nar tüketimi sizi meme kanserine karşı koruyacaktır.

Allium Sebzeler

Allium sebzeler olarak bilinen soğan ve sarımsak, içeriğindeki 200’ü aşkın kimyasal maddeyle, sülfür, potasyum, çinkodan zengin olması sebebiyle kansere karşı koruyucudur. Amerika’da yapılan bir araştırmada, sarımsak ezildikten sonra ortaya çıkan, uçucu bir yağ olan Allisin’in, meme kanseri hücrelerini baskıladığı görülmüştür. Soğan ve sarımsağın sağlığa yararlı etkilerinin korunması için ezildikten veya doğrandıktan sonra 1 saat içinde çiğ yenilmesi gerekir. Haftada 1-2 diş sarımsak tüketmek sizin için koruyucu olacaktır.

Zeytinyağı

Zeytinyağının % 80’ini oluşturan oleik asit kansere karşı koruyucudur. Ülkemizde zeytinyağı; sızma zeytinyağı, rafine zeytinyağı ve riviera zeytinyağı olarak sınıflandırılmaktadır. Bu yağlardan en sağlıklı ve antioksidanı en yüksek olanı, ısıl işlem görmemiş soğuk presleme tekniğiyle elde edilmiş olan natürel yani sızma zeytinyağıdır. Akdeniz ülkelerinde meme kanserinden korunmak için kadınlarda günlük 3 yemek kaşığı zeytinhyağı tüketilmesi önerilmektedir.

Kırmızı Acı Biber

Kırmızı acı biberin etken maddesi olan kapsaisin, güçlü bir antioksidandır. C ve E vitaminleri, provitamin A, karotenoidler ile flavonoidlerin iyi bir kaynağıdır. Yapılan bir çalışmada kapsaisinin meme kanseri hücresinin büyümesini endellediği görülmüştür. Günde 2 adet kırmızı acı biber tüketilmesi, vücudunuzda bu yararlı etkinin oluşması için yeterlidir.

Omega 3

Elzem yağ asidi olan Omega-3 yağ asidi, vücutta EPA ve DHA şeklinde metabolize olmaktadır. Avrupa’nın bir çok ülkesini kapsayan, geniş çaplı bir araştırmada, Omega-3 yağ asitleri ile beslenen kadınlarda meme kanseri olma riskinin önemli ölçüde azaldığı bildirilmiştir. Somon, ton, uskumru, sardalya, balığı, ceviz, semizotu, soya fasulyesi en zengin Omega-3 kaynaklarındandır. Haftada en az 2 kez 150-200 gr balık tüketimi veya 1000 mg Omega 3 desteği ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Keten Tohumu

Soğuk presleme yöntemi ile elde edilen keten tohumu yağı, yağ asitlerinin yaklaşık % 55 ini oluşturan Omega 3 (n-3) yağ asitlerinden a-linolenik asidin (ALA) en zengin kaynaklarından birisidir. Liften zengin tohumlarda bulunan lignan östrojen bağımlı bazı tümörlerin gelişmesini önler. Günde 10 gr keten tohumu tüketilerek meme kanseri riskini azaltılabileceği bildirilmiştir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar