USD 34,14
EUR 37,07
ALTIN 2.953,53
BIST100 9.002
Manisa'da şifa kaynağı cennet hurmasına talep artıyor - Sayfa 2

Mahalledeki çiftçilerin de cennet hurması tarımına girmesiyle beraber üretimin arttığı ilçeden geçtiğimiz yıllarda Finlaniya, Almanya, Fransa, İngiltere ve Kıbrıs gibi ülkelere ihracatı yapılırken bu yıl neredeyse iç piyasaya yetmemeye başladı. Çikolata üretiminde de kullanıldığı bilinen cennet hurmasının taleplerini karşılamakta güçlük çekilirken bu yıl rekoltenin yaklaşık 350 tona ulaşması tahmin ediliyor. Kilogramının 10 Euro'dan satıldığı cennet hurması Alaşehir'de üzümden sonra en çok tarımı yapılan ürün oldu.

Manisa'da şifa kaynağı cennet hurmasına talep artıyor - Sayfa 3

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde yetiştirilen cennet hurmasının tat ve renk yönünden diğer bölgelerden ayrıldığını ve özellikle Alaşehir bölgesinin tercih edildiğini belirten üretici Dursun Uysal, yeğeni Melek Yılmaz tarafından başlatılan üretimin tüm mahalleye yayıldığını söyledi. Uysal, "Yaklaşık 8 yıl önce yeğenim Melek Yılmaz'ın yaklaşık 40 kilogram cennet hurmasını evinin balkonunda kurutmasıyla bu hikaye başladı. 

Manisa'da şifa kaynağı cennet hurmasına talep artıyor - Sayfa 4

Daha sonra 40 metrekarelik bir alanda sera ile başladık. 8 yıl sonra 800 metrekare alanı olan sera yaptık. Seralarda yaklaşık 70 ton cennet elmasını kurutup pazarlayabiliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Finlandiya, Kıbrıs, Fransa, Almanya gibi ülkelere ihracat yaptık. Ancak iç piyasada talep artınca ihracattan daha ziyade, iç piyasada talepleri karşılayamaz hale geldik" dedi.

Manisa'da şifa kaynağı cennet hurmasına talep artıyor - Sayfa 5

Çikolata imalatında ham madde olarak kullanılmaya başlandığını söyleyen Uysal, "En önemlisi de çikolata sektöründe ham madde olarak kullanılmaya başlandı. Geçen yıl 12 ton verdiğimiz çikolata fabrikasına bu yıl 20 ton talep taahhüdü verdik. Daha ileriye götürebilmek için mücadelemizi sürdürüyoruz.