USD 34,23
EUR 37,17
ALTIN 3.011,19
BIST100 8.873
Maliye’den Enflasyon Düzeltmesine Yakın Takip - Sayfa 4

31,5 Trilyon Liralık Aktif Artışı Sağlandı

Şimşek, enflasyon düzeltmesinin mükelleflerin mali tablolarını gerçek duruma getirmek üzere uygulandığını ifade etti. 2023 yılı sonu itibarıyla, yaklaşık 1,7 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefi bilançolarını vergisiz olarak düzeltme imkanı buldu.

Maliye’den Enflasyon Düzeltmesine Yakın Takip - Sayfa 5

Vergide Adalet ve Etkinlik İlkesi Vergi adaleti ve etkinliği sağlamak adına çalışmaların aralıksız devam edeceğini belirten Şimşek, denetimlerin tüm sektörlerde artarak sürdürüleceğini vurguladı. Vergi kaybını önlemek ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla enflasyon düzeltmesinin hatalı uygulanmasına karşı etkin önlemler alınacağı belirtildi.

Maliye’den Enflasyon Düzeltmesine Yakın Takip - Sayfa 6

Hatalı Uygulamalar Tespit Edildi

Bakan Şimşek, enflasyon düzeltmesi uygulamasıyla ilgili yapılan analizlerde çok sayıda hatalı uygulamanın ve riskli bulguların ortaya çıktığını belirtti. 

Maliye’den Enflasyon Düzeltmesine Yakın Takip - Sayfa 7

Bazı mükelleflerin, sermaye artışını ticaret siciline tescil etmedikleri halde bilançolarında sermaye artışı gösterdikleri, gerçekte bir satış olmamasına rağmen aktiflerinde yer alan taşınmazları çıkardıkları tespit edildi. Bu tür hatalı uygulamalar, vergi kaybına neden olan mükellefler için ciddi bir denetim sürecini başlattı.