USD 38,05
EUR 42,59
ALTIN 3.884,67
BIST100 9.339
Liselerin Zorunlu Eğitimden Çıkarılması Gündemde - Sayfa 3

Bakan Yusuf Tekin’den Zorunlu Eğitime Dair Açıklama

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, "Zorunlu eğitimin çok olduğunu, bu kadar uzun bir süre standart bir eğitime çocukları tabi tutmanın doğru olmayabileceğini" söyleyerek, bu konunun yakında tartışmaya açılabileceğinin sinyalini vermişti.

Bu açıklamaların ardından düzenlenen çalıştayda, zorunlu eğitimin bir hak olmaktan çıkıp dayatmaya dönüştüğü görüşü öne çıktı.

Liselerin Zorunlu Eğitimden Çıkarılması Gündemde - Sayfa 4

Çalıştaydan Çarpıcı Sonuçlar

Çalıştayda paylaşılan raporda, zorunlu eğitimin gereksiz uzun olduğu, mesleki yönlendirmenin daha erken yaşlarda başlaması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Zorunlu eğitim bir hak değil, dayatma oldu. Lise ve üniversitelerimiz, her öğrencinin kolaylıkla mezun olduğu yapı ve anlayıştan kurtarılmalı."

"Herkesi mezun etme üzerine kurulu sistem değişmeli. Eğitim sisteminin temel amacı, öğrencilere ezberci bilgiler vermek yerine onları donanımlı bireyler olarak yetiştirmek olmalı. Zorunlu eğitim süresi düşürülmeli, branşlaşma ve yönlendirme erkene alınmalı. Sınıf geçme yönetmeliği yeniden gözden geçirilmeli ve bitirme sınavları geri getirilmelidir."

"Her öğrenci birbirine benzetilmekte. İhtiyaçlar, alışkanlıklar ve ekonomik düzey farklı olmasına rağmen müfredat ve eğitim anlayışı aynı kalmaktadır. Bu durum, farklı becerilere sahip milyonlarca öğrenciyi vasat bir seviyeye çekmektedir."

Liselerin Zorunlu Eğitimden Çıkarılması Gündemde - Sayfa 5

Üniversite, İşsizliğin Yeni Adı mı?

Çalıştayda dikkat çeken bir diğer konu ise üniversite eğitimi ve işsizlik arasındaki ilişki oldu. "Zorunlu lise eğitimi, zorunlu üniversite algısını doğurduğu için üniversite öğrencisi olmak işsizliğin yeni adı olmuştur" denildi.

Liselerin Zorunlu Eğitimden Çıkarılması Gündemde - Sayfa 6

Raporda ayrıca, üniversite çağına gelen gençlerin sanayinin en büyük ihtiyacı olan iş alışkanlıklarını ve mesleki becerileri edinme şansının kalmadığı ifade edilerek, meslek eğitimine daha fazla önem verilmesi gerektiği vurgulandı.

Close menu