USD 34,10
EUR 38,09
ALTIN 2.875,03
BIST100 9.900

La Nina Geri Dönüyor: Türkiye'yi Bu Kış Neler Bekliyor?

Hava sıcaklıklarını düşüren La Niña'nın Türkiye'de bu kış soğuk hava şartlarına sebep olmayacağı, ancak yağışların artacağı öngörülüyor. Uzmanlar, özellikle kuzey bölgelerde yağış artışı ve ani yağış risklerine dikkat çekiyor.

La Nina Geri Dönüyor: Türkiye'yi Bu Kış Neler Bekliyor?
20 Eylül 2024 | 22:11
Son Güncelleme:

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), La Niña hava olayının Ekim 2024 ile Şubat 2025 arasında yeniden etkili olabileceğini duyurdu. Bu durumun Türkiye'deki kış mevsimi üzerindeki etkileri merak konusu. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İklim Uzmanı Prof. Dr. Barbaros Gönençgil, ekim ayında sıcaklıkların mevsim normallerinin bir derece üzerinde olacağını, yağışların ise normallerde kalacağını belirtti.

Kasım ayında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerindeki seyrinin azalacağı, kuzey bölgelerde ise yağış artışının söz konusu olacağı ifade edildi. Aralık ayında da yağışların normallerde seyretmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl da La Niña'nın etkili olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Gönençgil, bu yıl için yoğun soğuk hava beklemediğini, ancak yağış miktarlarının biraz daha yüksek olabileceğini vurguladı.

Kar yağışının büyük şehirlerde mevsim normallerinin altında olacağı, ancak yüksek kesimlerde kar yağışının daha fazla görülebileceği öngörülüyor. Ayrıca, son yıllarda sıkça yaşanan ani ve düzensiz yağışların, özellikle Karadeniz sahillerinde sel ve taşkın riskine neden olabileceği uyarısında bulunuldu. Prof. Dr. Gönençgil, bu kış, mevsim normallerinin çok üstünde olmayan bir hava durumu beklediklerini sözlerine ekledi.