USD 34,16
EUR 38,17
ALTIN 2.920,22
BIST100 9.777

Kurumlar Vergisinde Büyük Değişiklikler! Resmi Gazete'de Yayımlandı

Kurumlar vergisinde yapılan yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikler birçok alanda mükellefleri yakından ilgilendiriyor. İşte yeni düzenlemenin detayları!

29 Eylül 2024 | 09:31
Son Güncelleme:
Kurumlar Vergisinde Büyük Değişiklikler! Resmi Gazete'de Yayımlandı - Sayfa 1

Kurumlar Vergisinde Asgari Vergi Oranı Getirildi

Yeni düzenlemeye göre, mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisi, beyan edilen kazancın yüzde 10'undan aşağı olamayacak. Bu uygulama, 2025 yılı ve sonrasındaki hesap dönemleri için geçerli olacak. Özel hesap dönemine tabi olanlar için de geçerli olan bu vergi düzenlemesi, geçici vergi dönemlerinde de uygulanacak.

Kurumlar Vergisinde Büyük Değişiklikler! Resmi Gazete'de Yayımlandı - Sayfa 2

Yeni İşe Başlayanlar İçin Avantajlı Vergi Düzenlemesi

Yeni işe başlayan mükelleflerden, ilk üç yıl asgari vergi alınmayacak. Ayrıca yatırım teşvik belgesi olan mükelleflerin hakları da korunacak.

Kurumlar Vergisinde Büyük Değişiklikler! Resmi Gazete'de Yayımlandı - Sayfa 3

İstisna ve İndirimlerde Değişiklikler

Bazı kazanç ve gelirler, asgari kurumlar vergisi kapsamına alınırken, bazıları kapsam dışı bırakıldı. İştirak kazançları, teknokent ve serbest bölge kazançları, AR-GE ve tasarım indirimleri gibi gelirler bu kapsam dışına dahil edilirken, yatırım fonlarının gayrimenkul gelirleri asgari vergiye tabi tutulacak.

Kurumlar Vergisinde Büyük Değişiklikler! Resmi Gazete'de Yayımlandı - Sayfa 4

Yap-İşlet-Devret Kazançlarına Yüzde 30 Kurumlar Vergisi

Kamu-özel işbirliği projeleri ve yap-işlet-devret modeliyle elde edilen kazançlardan yüzde 30 kurumlar vergisi alınacak. Bu oran, banka ve finans kurumları için de geçerli olacak. Diğer sektörlerde ise vergi oranları farklılık gösterecek.