USD 34,22
EUR 37,87
ALTIN 2.920,53
BIST100 9.013
Kuraklığın vurduğu kuş cenneti can çekişiyor - Sayfa 2

466,5 dekar yüzölçümüne sahip olan gölde su seviyesinde önemli bir düşüş gözlemleniyor. Göl, tatlı suları, nilüferlerle kaplı yüzeyi ve etrafında oluşan ağaçlık alan ile biliniyor. Gölde sazan ve yayın balığı gibi tatlı su balıkları yaşarken, göç eden kuşlar da bu alanı kısa süreli konaklama yeri olarak kullanıyor. Ayrıca, göl çevresinde yabani tavşan, domuz, oklu kirpi, porsuk gibi hayvanlar sıklıkla görülüyor.

Kuraklığın vurduğu kuş cenneti can çekişiyor - Sayfa 3

Yayla Gölü'nün çevresinde 95 bitki grubunun bulunduğu belirtiliyor. Bu bitkilerden 2'si endemik, 62'si göl çevresinde ve 33'ü ise göl içinde ya da göl zeminine tutunmuş olarak yaşamını sürdürüyor. Ayrıca içinde barındırdığı 182 çeşit kuş türünden dolayı ‘Kuş Cenneti' olarak bilinen Süleymanlı Yayla Gölü'nden eser kalmadı. Göl ve çevresi, 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak korunmakta ve aynı zamanda turistik bir kamp yeri olarak da kullanılmakta. 

Kuraklığın vurduğu kuş cenneti can çekişiyor - Sayfa 4

Ancak bu yıl bölgede yaşanan yağışların mevsim normallerinin altında kalması, gölde kuraklık ve sıcaklık etkilerini daha belirgin hale getirdi. Bu durum, gölde bulunan su seviyesinin ciddi şekilde azaldığını ve ekosistem üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu gösteriyor.

Kuraklığın vurduğu kuş cenneti can çekişiyor - Sayfa 5

Buldan'daki Yayla Gölü, bu değişikliklerle birlikte çevresel ve turistik önemini korumaya devam ederken, yaşanan kuraklık ve sıcaklık sorunlarının çözümü için çeşitli çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.