TÜRKİYE'DE İKİNCİL DÜZENLEMELER BU YILIN İLK AYLARINDA YÜRÜRLÜĞE GİREBİLİR
Türkiye'de geçen yıl kripto para ekosisteminin düzenlenmesi açısından ilk büyük adım atıldı.
Temmuz ayında "Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile düzenleme yetkisi SPK'ye verildi.
İlk yasal çerçevenin ardından gözler ikincil düzenlemelere çevrilirken, söz konusu düzenlemelerle kripto para piyasasında netliğin oluşması amaçlanıyor.
Borsaların lisans ve kripto varlıkları saklama süreçleri gibi alanları içerebilecek ikincil düzenlemelerin bu yılın ilk aylarında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
YENİ "ETF" ONAYLARI BEKLENİYOR
Hem Bitcoin hem de Ethereum da geçen yıl Borsa Yatırım Fonlarının (ETF) SEC tarafından onaylanmasıyla, kripto para birimleri daha geniş kurumsal ve bireysel yatırımcı grubuna açıldı.
Bu onayların ardından 2025'te Solana, Ripple, Hedera gibi diğer kripto para birimlerinde de yeni ETF başvuruları yapılacağı ve onaylanacağı iddiaları gündemdeki yerini koruyor.
Uzmanlar, kripto para piyasasında daha fazla projeye ETF onayının gelmesinin piyasalara olumlu yansıyabileceğini belirtirken, bu konudaki gelişmelerin piyasa üzerinde belirleyici olabileceği ifade ediliyor.
RİPPLE VE COİNBASE DAVALARI
En yüksek piyasa değerine sahip altcoin projelerinden Ripple ve ABD'nin en büyük kripto para borsalarından Coinbase, önceki yıllarda SEC tarafından suçlanmıştı.
Düzenleyici kurum, Ripple ve Coinbase'i kayıt dışı menkul kıymet işlemleri yapmakla itham etmişti. Davaların kripto para piyasasına yansıması olumsuz oldu.
Ripple Davası'nda 2024'te kripto para projesi lehine karar alınmış olsa da SEC süreci temyize götürmüştü.
Davacı konumundaki SEC'in yönetiminin yıl içerisinde değişmesinin ardından, düzenleyici kurumun bu davalara yeni yaklaşımı da yatırımcıların merak ettiği konular arasında yer alıyor.
Yıl içerisinde her iki davada yaşanacak gelişmelerin kripto para piyasası üzerinde etkili olabileceği öngörülüyor.