USD 34,54
EUR 36,01
ALTIN 3.005,46
BIST100 9.550

Koronaya karşı 'İsoquercetin' önerisi

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, herkesin koronavirüs varyanlatlarına karşı 'İsoquercetin' takviyesi kullanmasını şiddetle tavsiye ettiğini belirtti.

Koronaya karşı 'İsoquercetin' önerisi
26 Haziran 2021 | 11:57
Son Güncelleme:

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “Hindistan varyantının yoğun olarak görüldüğü Rusya’dan gelecek turistlerle temas halinde olacak turizm işletmesi çalışanlarına, sağlık çalışanlarına ve herkese mutlaka aşılarını yaptırmalarını ve düzenli olarak ta İsoquercetin takviyesi kullanmalarını şiddetle tavsiye ediyorum.” dedi.

Son iki haftadır pozitif sayısının hızla arttığı, Moskova'daki yeni vakaların yüzde 90'ının Hint Varyantı olarak bilinen Delta Varyantı olduğuna dikkat çeken Savaşçı, “Rusya’nın Türkiye’ye uçuşları başlatması nedeniyle çeşitli önlemler almamız gerekiyor. Özellikle Rus turistlerle temas kuracak turizm sektörü çalışanlarının mutlaka aşılanması ve İsoquercetin takviyesi almalarını öneriyorum.” İfadelerini kullandı.

İSOQUERCETİN NEDİR?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “İsoquercetin, quercetin molekülüne laboratuvar ortamında glikoz kısımları (yan zincir) eklenmek suretiyle quercetinin 5 kat daha fazla gelişmiş biyoemilim ve yaklaşık 18 kat daha fazla biyoyararlanım kazandırılmış formudur. İsoquercetin aktif ve hızlı bir şekilde emildiği için 15 dakikada maksimum plazma seviyelerine ulaşır!” şeklinde konuştu.

Quercetin molekülünün insan beslenmesinde en yaygın flavonoidler arasında olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Savaşçı, “Quercetin molekülü nöroprotektif, kardiyoprotektif, kemopreventif, antioksidan, antiinflamatuar, antiviral ve anti-alerjik özelliklere sahiptir. Quercetin, en popüler flavonoid takviyeleri arasındadır. Bununla birlikte, doğada görülen baskın form değildir ve biyoyararlanımı zayıftır. İsoquercetin, quercetinin doğal olarak oluşan glukozitlerinden biri olup ancak daha iyi emilime ve biyoyararlanıma sahiptir. Pek çok bilimsel çalışmada biyoemiliminin 5 kat, biyoyararlamının 18 kata kadar çıkabildiği gösterilmiştir.” İfadelerini kullandı.

'EN GÜÇLÜ ETKİYE SAHİP MOLEKÜLLERDEN BİRİ'

Doç. Dr. Savaşçı konuyla ilgili sözlerine şöyle devam etti: ”Quercetin molekülü, 2003 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri'nde Genel Olarak Güvenli Olarak Kabul edilmektedir. Japonya'da gıda katkı maddesi olarak kullanım yetkisine sahiptir ve birçok üründe antioksidan olarak kullanılmaktadır.

Dünya genelinde şu an yürütülen çok sayıda klinik çalışmada ve yüzlerce bilimsel yayında quercetinin hem yüksek riskli popülasyonlarda korunma hem de Remdesivir veya konvalesan plazma gibi farmakolojik ajanlara yardımcı olarak COVID-19 hastalarının tedavisi için kullanımına ilişkin mevcut kanıtlar sunulmuş hem de SARS-CoV-2 ve diğer koronavirüslerin hücreye girişini ve çoğalmasını durdurduğu, pıhtılaşma ve aşırı immün yanıtı dengelediği ve ilaç adayı birçok molekül arasında fizyolojik dozlarda en güçlü etkiye sahip moleküllerden biri olduğu deneysel olarak kanıtlanmıştır.

'KULLANMALARINI ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUM'

Covid-19’u tedavi etmek için kullanılan ilaçlar sadece semptomatik tedavi içindir. SARS ve MERS gibi diğer koronavirüslerle ilgili araştırmalar, quercetinin COVID-19'dan korunmak ve tedavisinde kullanılmak için gerekli potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Önceki çalışmalar, quercetinin SARS ve MERS hastalarında ACE2 reseptörünü bloke ederek virüsün hücreye girişini azalttığını ve ayrıca interlökin-6 seviyesini azalttığını göstermişti. Ülkemizde ve dünyada quercetinle alakalı yürütülen klinik çalışmalarda başarılı sonuçlar alınmış ve quercetinin isoquercetin formu Kanada’da Covid-19 ilacı olarak kullanılmak üzere 2. Faz onayını almıştır.

Gerek quercetin gerekse isoquercetin ülkemizde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde yüksek saflıkta üretilmektedir.

Şahsen Pfizer-BioNTech aşısı olduğum halde özellikle varyantlardan etkilenmemek için isoquercetin kullanıyorum. Özellikle Hindistan varyantının dünyayı son derece olumsuz etkilediği bu günlerde özellikle Rus turistlerle temas halinde olacak turizm işletmesi çalışanlarına, sağlık çalışanlarına ve herkese mutlaka aşılarını olmalarını ve düzenli olarak ta İsoquercetin kullanmalarını şiddetle tavsiye ediyorum."

YERLİ VE MİLLİ İMKANLARLA ÜRETİLİYOR

İsoquercetin, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (Teknopol İstanbul) “İsoquercetin Complex” markasıyla yerli ve milli imkanlarla üretiliyor.

Konular: Covid-19, Covid19