USD 34,23
EUR 37,54
ALTIN 2.877,64
BIST100 9.118
Konya Ovası'ndaki Obruklar Havadan Görüntülendi: Tehlike Büyüyor - Sayfa 2

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, bölgede obruk oluşumlarının 2000’li yıllardan bu yana hızla arttığını belirtti.

Konya Ovası'ndaki Obruklar Havadan Görüntülendi: Tehlike Büyüyor - Sayfa 3

Obrukların yan yana ve birbirine çok yakın konumlandığını ifade eden Arık, tarım arazilerinin yanı sıra yerleşim alanlarında da obrukların oluşmasının ciddi bir tehlike arz ettiğini söyledi.

Konya Ovası'ndaki Obruklar Havadan Görüntülendi: Tehlike Büyüyor - Sayfa 4

Reşadiye Mahallesi'ndeki tarım arazilerinde bir tarlada 8 obruk bulunuyor. Arık, uydu görüntülerinde bölgenin ay yüzeyine benzer bir şekilde kraterlerle dolu olduğunu ifade ederek, obrukların tehlike seviyesinin yükseldiğini belirtti. Obrukların, yerleşim yerlerine ve tarım alanlarına daha fazla yaklaşması endişeleri artırıyor.

Konya Ovası'ndaki Obruklar Havadan Görüntülendi: Tehlike Büyüyor - Sayfa 5

Son iki hafta içinde sadece Karapınar bölgesinde 6 yeni obruk oluştuğu belirtilirken, yıl içinde oluşan obruk sayısının 10’u geçtiği bildirildi. Obruk oluşumlarının özellikle yeni tarım sezonuyla birlikte daha da artması bekleniyor. Arık, AFAD’ın Afet Riski Azaltma Sistemi’ne (ARAS) kayıtlı olan Konya’daki 620 obruğun, bölgedeki ciddi tehlikeyi gözler önüne serdiğini vurguladı.