"Kar yemek zehirlenmeye yol açabilir"
Dr. Uçar, kar yemenin zehirlenmelere veya solunum yolu hastalıklarına neden olabileceğine değinerek, “Kar, özellikle şehirlerdeki sanayi atıkları ve egzoz gazları gibi çevresel kirleticilerle temas edebilir.
Karın üzerinde biriken bu kirleticiler, ağır metaller, kimyasal maddeler ve diğer zararlı bileşikler, çocuklar için ciddi sağlık tehlikeleri oluşturabilir. Karın bu tür kirleticilerle kontamine olması ve bu kirleticilerin sindirim sistemi yoluyla vücuda girmesi mide-bağırsak enfeksiyonlarına, zehirlenmelere veya solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.
Kar, yalnızca çevresel kirleticiler barındırmakla kalmaz, aynı zamanda mikroorganizmalar için bir taşıyıcı görevi görebilir. Özellikle kirli bölgelerde, karın üzerinde hayvan dışkısı, çeşitli bakteriler veya virüsler bulunabilir. Bu tür patojenler, çocuklarda kar tüketimi sonrası mide bulantısı, kusma, ishal şikayetlerine veya daha ciddi enfeksiyonlara yol açabilir” şeklinde konuştu.
"Temiz olduğu düşünülen alanlarda dahi kar yenilmemeli"
Uçar, yapılan çalışmalarda atmosferde solunabilen birçok mikroplastiğin bulunduğunu belirterek, “Eğer kar çok temiz bir alanda oluşmuşsa bile yine de kar yemenin sindirim sistemine zarar verebileceğini unutmamak gerekir. Ayrıca karın soğuk yapısı, vücutta ani bir soğuma etkisi oluşturarak sindirim sisteminde rahatsızlıklara yol açabilir.