Kırsal Alanlara Dev Destek! 300 Milyon Euro Yatırım Müjdesi!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, IPARD III Programı 2025 yılı çağrı takviminin yayımlandığını duyurdu. Yumaklı, kırsal alanlara yönelik yaklaşık 300 milyon euro tutarında yatırımın ülke ekonomisine kazandırılmasının hedeflendiğini belirtti. Bu yatırımın, kırsal kalkınma ve ekonomik büyümeye katkı sağlaması bekleniyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, IPARD III Programı 2025 yılı çağrı takviminin yayımlandığını duyurdu. Yumaklı, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Programı'nın 2011 yılından bu yana uygulandığını hatırlatarak, bugüne kadar 25 bin 845 tesis ve projeye toplam 1,9 milyar euro hibe desteği sağlandığını belirtti. Bu hibelerle birlikte yaklaşık 4 milyar euroluk yatırımın Türkiye ekonomisine kazandırıldığını ve 100 bini aşkın kişiye istihdam sağlandığını vurguladı.

Yumaklı, Türkiye'nin IPARD I ve II Programları'nda fon kullanım oranları açısından AB'ye aday ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını belirtti. IPARD kapsamında en fazla desteklenen projelerin, bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, işlenmesi ve pazarlanması gibi alanlarda yoğunlaştığını dile getirdi. Geçen yıl uygulamaya başlanan IPARD III Programı ise, 81 ile yaygınlaştırıldı ve 2024’ten itibaren 7 yıl süresince uygulanacak. Programın toplam bütçesi, 555 milyon eurodan 785 milyon euroya çıkarıldı.

Yumaklı, 2024 yılı çağrı takvimine göre yatırımlara yüzde 50-75 oranında hibe desteği sağlanacağını ve desteklenecek projelerin bütçelerinin 5 bin euro ile 3 milyon euro arasında değişeceğini açıkladı. Ayrıca, kadınların ve gençlerin tarım ve kırsal alanlarda daha etkin yer alması için pozitif ayrımcılık uygulanacağı ve bu kesime özel ek hibe oranları verileceği belirtildi.

Bakan Yumaklı, 2025 yılı çağrı takviminin yayımlandığını ve toplam 188 milyon euro tutarında hibe desteği için 5 farklı kategoriden başvuru çağrıları yapılacağını söyledi. IPARD III Programı 2025 yılı çağrıları ile kırsal alanlarda yaklaşık 300 milyon euro tutarında yatırımın kazandırılmasının ve binlerce kişiye yeni istihdam sağlanmasının hedeflendiğini ifade etti. Programın, kırsal alanlarda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, sosyal kalkınmanın teşvik edilmesi ve tarım-sanayi entegrasyonunun güçlendirilmesi açısından önemli katkılar sunacağı vurgulandı.